Coresponsabilitate și cooperare pentru o viață sănătoasă

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cel de al doilea Congres Internațional „Sănătate – Alimentație – Bunăstare”, care se desfășoară în perioada 19-21 octombrie 2012 la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni:

Al doilea Congres Internațional „Sănătate – Alimentație – Bunăstare” își deschide lucrările în săptămâna a XXI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, când, la Sfânta Liturghie săvârșită în duminica acestei săptămâni, s-a citit Pilda semănătorului din Evanghelia după Sfântul Luca. În această pildă, Mântuitorul nostru Iisus Hristos vorbește despre un semănător și despre patru situații diferite în care au ajuns semințele aruncate de el pe pământ, și anume:

O sămânță a căzut lângă drum, a fost călcată în picioare de trecători, iar mai apoi păsările au mâncat-o. A doua sămânță a căzut pe un loc pietros, a răsărit, dar, din lipsa umezelii, s-a uscat foarte curând. A treia sămânță a căzut între spini, a crescut împreună cu spinii, dar, în cele din urmă a fost înăbușită de spini. În fine, a patra sămânță a căzut pe pământul cel bun și a făcut „rod însutit”.

Aceste situații diferite ale semințelor căzute pe sol simbolizează patru moduri distincte în care oamenii trăiesc viața lor în relația cu Dumnezeu și cu natura.

De pildă, sămânța care a căzut între spini și a crescut împreună cu spinii reprezintă pe oamenii aflați sub povara grijilor, care tulbură armonia și sănătatea vieții, când viața este mai mult preocupare de consum material și mai puțin relație spirituală cu Dumnezeu, cu oamenii și cu natura înconjurătoare. Iar această preocupare excesivă pentru bunuri materiale trecătoare îi face pe unii oameni să-și piardă echilibrul vieții sănătoase și să devină sclavii consumismului și victimele bolilor legate de acesta.

Pe de altă parte, prin contrast, din cauza sărăciei și foamei, există tot mai mulți oameni care suferă de boli multiple cauzate de subnutriție.

La toate acestea se adaugă și problemele legate de criza din sistemul de sănătate, care duce la creșterea suferinței și a numărului de bolnavi.

În acest context marcat de contraste și polarizări sociale, este mare nevoie de cooperare între Stat și Biserică, pentru a promova o viață sănătoasă în familie și în societate.

Știința medicală este un dar de la Dumnezeu, care însă trebuie cultivat cu mult efort de către cei care au simțit o vocație deosebită spre această activitate nobilă și sfântă. Medicul, ca și preotul, este slujitor al lui Dumnezeu, întrucât apără și cultivă darul sfânt al vieții.

Deși știința medicală a avansat mult, totuși crește îngrijorător numărul bolilor și al bolnavilor, unele boli fiind simptome ale crizei spirituale a civilizației europene secularizate.

De aceea, este acută nevoie, în același timp, de educație medicală și spirituală pentru a apăra și cultiva sănătatea, înțeleasă ca dar de la Dumnezeu și responsabilitate umană. Mai precis, este nevoie de cooperare a Bisericii cu știința medicală pentru a preveni bolile printr-o educație sanitară, dar mai ales printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Ne rugăm lui Dumnezeu, Creatorul naturii și al omului, să dăruiască tuturor participanților la acest congres lumina și ajutorul Său pentru a coopera în vederea creșterii calității vieții spirituale și materiale a societății de azi.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente