Corala Filarmonicii Moldova a concertat în Catedrala mitropolitană din Iași

A devenit deja o tradiție ca la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să fie invitată în concert și Corala academică „Gavriil Musicescu” a Filarmonicii Moldova din Iași. Și anul acesta coriștii au impresionat auditoriul în concertul de ieri seară, 11 octombrie 2009, unde oaspeți de seamă, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au ascultat melodii din repertoriul celebrei corale, după cum informează Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. „Nu de azi, nu de ieri, s-a împământenit ca de sărbătorile Iașului, prilejuite de sărbătoarea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, să se desfășoare mai multe activități culturale și artistice menite să întregească starea de spirit de capitală culturală și religioasă a României. Printre acestea, și concertul Coralei academice «Gavriil Musicescu» a Filarmonicii Moldova Iași, care poartă numele celui ce a pus bazele muzicii corale din România. Este vorba de Gavriil Musicescu, cel care a inițiat concertul muzical bisericesc chiar aici, în Catedrala mitropolitană din Iași”, a spus pr. Dumitru Merticaru, cel care a prezentat evenimentul.

Corala a interpretat mai multe arii muzicale celebre, unele dintre ele compuse sau puse pe portativ de marele muzician Gavriil Musicescu. Corul academic Gavriil Musicescu, înființat în 1953, este unul dintre primele ansambluri corale de filarmonică din România.

Continuitatea tradiției corale s-a menținut la Iași prin corurile bisericești, între care cele mai valoroase au fost Corul mitropolitan și cel al Bisericii „Sfântul Spiridon”, uneori reunite sub bagheta ilustrului Antonin Ciolan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…