Copiii sinistrați, în vizită la Mănăstirea „Sfânta Cruce”

Un grup de 43 de copii din Moldova, proveniți din familii afectate de inundațiile devastatoare din acest an, a fost primit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, în ziua de vineri, 20 august. Maica stareță a povestit cum, în acest mic pelerinaj, copiilor li s-au oferit ‘prânzul, o scurtă prezentare a acestui așezământ monahal și o oră de cateheză în biserica mare’, informează Ziarul Lumina.

Copiii, alături de însoțitorii lor, au fost întâmpinați cu brațele deschise. Timp de o zi, mănăstirea a fost mai mult decât un loc de pelerinaj, a fost a doua lor casă, iar măicuțele au avut grijă să nu le lipsească nimic. Acestea le-au pregătit o masă caldă, cu bucate tradiționale din Bihor, le-au prezentat copiilor sfânta mănăstire și au ținut o oră de cateheză. Vizita la mănăstirea orădeană face parte din săptămâna de vacanță organizată de Prefectura Bihor pentru un grup de copii proveniți din familiile sinistrate, din comuna Grănești, județul Suceava, grav afectată de inundații. Copiii au simțit ce înseamnă să ai din nou un pat cald și un acoperiș deasupra capului în tabăra din comuna Bulz, sat Remeți, județul Bihor. Este cel de-al treilea grup de tineri din zonele afectate de inundații care a beneficiat de o astfel de vacanță, primele două aflându-se în județul Bihor în luna iulie a acestui an.

Un spațiu de uitare a grelelor încercări

Organizatorii taberei și-au dorit ca micuții să uite măcar pentru șapte zile de clipele grele prin care trec. Copiii nu au avut nici o grijă în tabără, doar s-au simțit bine, mai ales că special pentru ei au fost pregătite tot felul de surprize și un program plin de activități educative, sportive și recreative. Câteva dintre aceste surprize au fost chiar excursiile pe care tinerii le-au făcut la câteva dintre obiectivele turistice cele mai de seamă ale Bihorului: Peștera Urșilor, Coada Lacului, Băile Felix, Lacul fără fund și Mănăstirea ‘Sfintei Cruci’. De asemenea, fiecare dintre ei a primit un ghiozdan plin cu rechizite și dulciuri.

Faptul că totul a fost pe placul copiilor o demonstrează chiar cuvintele acestora: ‘Totul este foarte bine, frumos, mâncarea e bună, am fost în mai multe excursii, suntem cazați câte doi sau trei copii într-o cameră’, ne-a precizat Violeta Mariana Bejnari, de 15 ani. Nu doar tinerii au fost surprinși de frumusețile locului, ci și însoțitorii acestora, care au fost încântați de măreția Mănăstirii ‘Sfintei Cruci’. Aceștia au spus că au avut parte de o primire plăcută, că pentru ei este un eveniment deosebit și, nu în ultimul rând, că, pentru mulți dintre copii, aceasta nu este doar prima lor tabără, ci este pentru prima dată când părăsesc comuna lor natală.

„Prefectura a contactat mănăstirea pentru a se organiza acest pelerinaj, iar în urmă cu o lună de zile am primit în vizită încă două grupuri de 150 de copii, cărora le-am oferit hrană trupească și duhovnicească. În acest mic pelerinaj pe care copiii l-au făcut la Mănăstirea ‘Sfintei Cruci’ le-am oferit prânzul, o scurtă prezentare a acestui așezământ monahal și o oră de cateheză în biserica mare. Astfel de acțiuni sociale sunt obișnuite pentru mănăstire, deoarece zilnic se desfășoară așa ceva aici, astfel că pregătirea pentru acești copii minunați nu a fost o oboseală, ci mai degrabă o bucurie. Pentru că rolul nostru, dincolo de rugăciune, este acela de a fi alături de cei aflați în necaz”, a spus Maica Stareță stavrofora Mina Bădilă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…