Copiii și tinerii creștini sunt prezentul și viitorul Bisericii

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la al IV-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”, organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Organizația World Vision România – Palatul Patriarhiei, 19-21 septembrie 2011:

Preasfințiile Voastre,

Preacucernici Părinți Consilieri,

Preacucernici Părinți Inspectori,

Distinși Invitați,

Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor”, organizat pentru a patra oară de Patriarhia Română, arată preocuparea permanentă a Bisericii noastre pentru lucrarea educativ-misionară în rândul noii generații, fiind convinsă că toți copiii și tinerii crescuți în credință sunt prezentul și viitorul Bisericii. Prin programul misionar numit „Hristos împărtășit copiilor”, Biserica Ortodoxă Română revigorează cateheza parohială pentru creșterea spirituală a copiilor în iubirea lui Hristos, colaborând cu Organizația World Vision România.

Biserica educă astfel pe copii și tineri în spiritul valorilor creștine, chemând la o viață trăită în lumina credinței, a dragostei și a speranței mântuirii, ca unire a omului cu Dumnezeu – Izvorul vieții veșnice. Prin orele de cateheză parohială ea îi cheamă pe copii să se apropie de Hristos și să se împărtășească din iubirea Sa jertfelnică, pentru a crește în iubire sfântă față de Dumnezeu, de Biserică, de familie și de semeni.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2011 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română. În acest context, alături de activitățile din ce în ce mai numeroase, organizate de parohiile din țară în cadrul Programului „Hristos împărtășit copiilor” – concursuri, pelerinaje, tabere etc. -, peste 100.000 de elevi din întreaga țară au participat la Concursul Național de Creație Creștină „Copilul în familie”, cei mai talentați dintre elevi fiind premiați cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale. De asemenea, 4.800 de elevi au participat anul acesta la tabere de creație în cadrul Proiectului „Alege Școala!”, desfășurat în parteneriat cu Organizația World Vision România.

Prin aceste proiecte Biserica noastră cultivă în viața copiilor și tinerilor duhul prieteniei și al comuniunii, pentru a preveni abandonul școlar, care se manifestă cu precădere în familiile sărace și în familiile părinților plecați la muncă în străinătate. Prin activitatea birourilor de cateheză parohială și a taberelor de copii pe care le organizează în timpul verii, Biserica dorește să suplinească lipsa de afecțiune părintească, lipsa atmosferei de familie, descoperă copii talentați și-i încurajează să-și cultive talantul în folosul societății. Ea promovează cooperarea activă cu Școala și cu ceilalți factori educaționali – familia, comunitatea locală, mass-media și organizațiile nonguvernamentale.

Felicităm pe toți consilierii, inspectorii responsabili cu organizarea catehezei parohiale, preoții și colaboratorii acestora, pentru responsabilitatea și dăruirea pe care au arătat-o în derularea proiectului. Mulțumim coordonatorului regional al programului, directorului național al Organizației World Vision România și tuturor celor implicați în această lucrare misionară. Ea are o valoare sporită acum în vreme de criză economică și sărăcie materială, deoarece reprezintă o îmbogățire spirituală a copiilor și a tinerilor Bisericii noastre.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvânteze pe toți cei ce ostenesc în această nobilă lucrare de catehizare și de formare duhovnicească, astfel încât copiii și tinerii să trăiască bucuria liturgică exprimată de psalmist în îndemnul său: „Gustați și vedeți că bun este Domnul!” (Psalm 33, 8)

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente