Copiii Parohiei Timișoara – Viile Fabric în pelerinaj

Copiii Parohiei Timișoara – Viile Fabric, implicați în proiectele ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’ au mers sâmbătă, 30 iunie 2012, într-un pelerinaj de o zi la Catedrala episcopală din Caransebeș, Mănăstirea Prislop și la biserica de piatră din Densuș, județul Hunedoara, alături de coordonatorul activităților catehetice din parohie, pr. Sorin Lungoci, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Pelerinajul a fost un bun prilej de cunoaștere reciprocă, de descoperire a frumuseților spirituale materializate în urme concrete ale credinței, regăsite în oameni și locuri binecuvântate, ce au impus celor prezenți respect și trăire deosebită.

Primul popas a avut loc la Catedrala episcopală din Caransebeș, unde am asistat și ne-am rugat împreună la Sfânta Liturghie. Părintele Sorin Lungoci le-a prezentat copiilor istoricul construcției, plecând de la dorința ierarhilor în decursul vremii, a preoților și credincioșilor locului, de a avea un asemenea edificiu și până la materializarea prin punerea pietrei de temelie la data de 27 octombrie 1996 de către IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în acea vreme episcop de Caransebeș, precum și finalizarea în anul 2010 a construcției în timpul păstoririi Preasfințitului Episcop Lucian. Târnosirea noii Catedrale episcopale a avut loc în același an 2010, când comunitatea ecleziastică a Banatului s-a bucurat de prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Impresionat de cele văzute, auzite, dar și trăite la Sfânta Liturghie, grupul pelerinilor a plecat spre Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara, acolo unde a rămas mai multe ore, închinându-ne în biserica mănăstirii, dar și la mormântul părintelui Arsenie Boca, luminător și îndrumător al multor generații de monahi și monahii, dar și de creștini, dovada fiind mulțimile de credincioși care trec zilnic pragul mănăstirii căutându-l în rugăciuni pe cel ce a fost numit, de Preasfințitul Episcop Daniil al Daciei-Felix, ‘Arhanghelul de la Prislop’.

La întoarcerea spre casă, în imediata apropiere a Mănăstirii Prislop, s-a făcut ultimul popas la biserica de piatră din Densuș, unde părintele slujitor al bisericii ne-a oferit o lecție de istorie, atât a lăcașului, cât și a locului, deoarece în apropiere se află cetatea Ulpia Traiana de la Sarmisegetuza. Cea mai vehiculată părere este cea care susține că actuala biserică din Densuș a fost un templu ‘roman creștinizat’, adică o biserică paleocreștină construită între secolele IV-VI, fiind și prima biserică de pe teritoriul Daciei. Ziua s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie, dar și cu promisiunea că astfel de pelerinaje vor mai fi organizate la parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente