Copiii necăjiți vor avea acoperiș binecuvântat la Rădăuți

Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, pus sub acoperământul Maicii Domnului chiar de ziua copilului din anul 2001, va fi sfințit mâine, 4 octombrie 2009, de un sobor de episcopi condus de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. Momentul solemn se înscrie în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la înființarea Moldovei de către Bogdan I. Complexul așezământului are o biserică închinată Acoperământului Maicii Domnului, o clopotniță, 12 vile destinate copiilor, două blocuri de garsoniere și multe alte clădiri adiacente. Aici vor locui aproximativ 200 de copii. În tot mecanismul complexului vor fi angrenați 130 de angajați. Deschiderea oficială va fi în primăvara anului 2010.

Ajutorul Maicii Domnului s-a simțit imediat, recunoaște părintele stareț, care a înființat Fundația „Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie”. Cu proiectul noului așezământ a ajuns chiar la Guvernul României de atunci. „Ținând cont că atunci era o situație mai dificilă, deoarece era în țară comisarul european pentru integrare, Emma Nicholson, care amenința România că nu intră în UE din cauza neglijenței pe care o are țara noastră față de copiii orfani, am pus pe masa Guvernului Adrian Năstase mai multe proiecte de așezăminte pentru 200 de copii orfani. L-am întrebat dacă, împreună cu Biserica, Guvernul vrea să facă un orfelinat de copii sub patronajul Bisericii, și a fost de acord”. Așa a pornit orfelinatul de copii format din 10 vile, așezate sub formă de evantai, „ca să nu cadă umbra de la una pe cealaltă”, și la mijloc o biserică mare, cu clopotniță, închinată „Acoperământului Maicii Domnului”, cu speranța că orașul Rădăuți va ajunge în zona orfelinatului, lucru care s-a și întâmplat în câțiva ani.

Rolul acestei biserici este foarte bine definit: biserică de mir pentru partea de oraș care s-a dezvoltat în această zonă, dar va ajuta și la integrarea copiilor în societate. Credincioșii vor veni în mijlocul copiilor și vor intra în contact cu ei, vor comunica. Preotul slujitor de aici nu va fi un călugăr, ci unul de mir, care va locui cu familia în complex. „A fost muncă multă, ca la ocnă, toate betoanele au fost turnate cu 6 călugări”, mărturisește arhim. Iustin Dragomir, care a construit pe lângă cele 10 vile, două blocuri de garsoniere pentru copii peste 18 ani, o casă destinată medicilor și o alta asistenților, atelierele meșteșugărești, plus o sală de sport (în construcție) și două terenuri în aer liber. „În alte două blocuri avem partea administrativă, o sală de protocol, o bibliotecă – care la ora actuală are 8.000 de volume – și o sală de lectură pentru copii. O să o completăm cu un sector de cărți religioase, sperăm să ajungem la un număr de 17.000 de volume”, spune plin de încredere creierul acestei opere filantropice. În spate, spre interiorul așezământului, este un dispensar cu două saloane. Deasupra, la etaj, sunt garsoniere. Celălalt bloc are o bucătărie centrală unde se va pregăti mâncare și pentru cei care vor lucra la așezământ, vor fi în jur de 135 de salariați. La toate acestea se mai adaugă o mică fermă, care pe lângă oi, vaci, porci și găini va avea și două familii de struți, pentru delectarea copiilor.

În urma protocolului care se va semna între Fundația „Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie” și Direcția de Protecție a Copilului, în Așezămânul „Sfântul Ierarh Leontie” vor locui 200 de copii orfani. Regimul de locuire va fi diferit de al celorlalte orfelinate. Copiii vor locui câte 8 sau 10 într-o casă, cu un cuplu social, care va sta mereu aici, formând împreună o familie surogat. Această locuință va fi casa orfanilor, iar acești asistenți sociali, părinții lor. Aici vor dormi, vor mânca, își vor face temele și tot aici vor învăța cum să se comporte în familia lor, când vor fi adulți. Toți copiii orfelinatului vor fi deplasați la școlile din Rădăuți (așezământul se află la 3 km de oraș), pentru a se putea integra mai ușor cu ceilalți copii, susțin psihologii. Părinții sociali se vor ocupa de programul de acasă, iar pentru pregătirea lecțiilor și a altor probleme legate de educație, se vor ocupa psihologii.

Copiii mai mici, cu vârste de 3 și 4 ani, vor fi așezați în două vile, cu un singur nivel, ridicate special pentru ei, „să nu cadă «de-a berbeleacu» de la etaj. Aici vor sta 46 de copii, câte 23 în fiecare casă. În celelalte case, toate dormitoarele sunt la etaj, iar jos este camera cu televizorul, bucătăria, camera unde vor învăța, și camera separată a părinților sociali. Fiecare casă are câte două intrări. La una din intrări sunt două grupuri sanitare, pentru ca atunci când vin la masă să se poată spăla pe mâini. Am pus la fiecare casă o bucătărie, pentru ca mamele sociale să îi învețe să își facă mâncare, așa cum am fost crescuți și noi de părinții noștri”, explică părintele stareț Iustin. Peste tot sunt condiții ultramoderne, conform normelor Uniunii Europene.

În cadrul așezământului sunt și spații pentru ateliere, unde vor învăța meserie, băieții – șase meserii și fetele – cinci. Printre acestea este sculptură bisericească, croitorie, cizmărie, tâmplărie, frizerie (complexul are și un salon de frizerie), tricotaje etc. „În ferma zootehnică din spate, la un kilometru de așezământ, pe care o vom folosi pentru autoaprovizionare, vor învăța și agricultură și zootehnie, așa cum am învățat și noi de la părinții noștri, pentru ca să le folosească în viață”.

Diferit de celelalte orfelinate, Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți se îngrijește de situația tinerilor și după împlinirea vârstei de 18 ani. Ei vor locui în cele 50 de garsoniere, ridicate special pentru aceștia, până când se vor așeza la casele lor. „Noi când aveam 18-19 ani nu stăteam tot la părinți? În timpul acesta ei își vor continua studiile, și vara, în vacanță, se vor întoarce aici, la garsoniera lor. Cei care nu au posibilitatea sau nu vor să-și continue studiile mai departe vor învăța meserie în cadrul acestui complex. Vor sta la garsoniere până când își vor găsi serviciu și se vor putea întreține singuri, până când se vor integra în societate”, mai spune fondatorul familiei de la Rădăuți.

Un alt fapt deosebit și constructiv pentru educarea copiilor este legătura cu bătrânii. Mănăstirea Bogdana a luat în grija ei mai mulți bătrâni. O parte din ei au locuințe, pe care le-au donat mănăstirii. Aceste spații de locuit, case ori apartamente, vor sta la dispoziția copiilor din așezământ, când se vor căsători. „Nu trebuie neapărat ca amândoi să fie din cadrul așezământului. Aceste spații vor fi puse la dispoziția familiilor, dar fără a intra în proprietatea lor. Vor deveni proprietari abia atunci când Mănăstirea Bogdana va fi convinsă de sănătatea conviețuirii lor și nu vor fi în pericol să se despartă și să vândă locuința. Cu timpul vrem să facem și o selecție, ca din bătrânii care revin în grija mănăstirii să fie îngrijiți de băieții și fetele de aici, dar tot sub protecția Mănăstirii Bogdana. Acești bătrâni vor fi un fel de bunici adoptivi. După ce vor muri, casa le va reveni lor. Doar așa vor simți că primesc o moștenire, că au muncit și că au o responsabilitate. Astfel, toți acești copii au de învățat de la bătrâni, de la școală și de la Biserică”.

Ridicat conform normelor europene, așezământul va fi pus la dispoziția organelor abilitate, pentru a fi vizitat și inspectat periodic. Administratorul principal va fi cineva din partea Fundației „Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie”, în speță președintele ei, arhim. Iustin Dragomir, „ca să nu sustragă nimeni bunuri de la copii”, spune acesta. Toți salariații vor fi civili, dar administrația a Bisericii. La ceea ce le dă statul copiilor, pentru drepturile lor, li se adaugă suplimentar din produsele gospodăriei proprii. „De aceea am înființat aici și o zootehnie. Avem la ora actuală 250 de oi, 30 de vaci, 30 de porci, când o să vină copiii o să aducem și 2.000 de găini. Deci, noi venim doar cu produsele naturale; tot ce oferă gospodăria este natural. Pe 21 de hectare avem o livadă cu mere, cartofi mai mici, dar naturali, roșii nestropite, nu dăm nici un fel de îngrășământ sau ierbicid. Toate acestea vor fi contribuții suplimentare. Oricum, banii pe care îi oferă statul nu ajung pentru copii, și de aceea este necesară suplimentarea din partea mănăstirii. Acest acord cu statul este necesar și deoarece fundația nu poate să dea salariile angajaților, pentru că nu are forță financiară, dar ea poate să ajute suplimentar, însă nu vom putea acoperi totul”, mai spune părintele stareț Iustin.

Investiția în complexul de la Rădăuți se ridică la 400 de miliarde de lei vechi. Mai mult de 80% din aceștia au venit din donații și doar 20% de la Guvernul României, Consiliul Județean Suceava și Primăria Rădăuți. „Am avut doi sponsori importanți, din București, care ne-au ajutat foarte mult. Însă noi nu am insistat nici o dată cu adrese peste tot, nu ne-a auzit nimeni că ne trebuie ceva, ne-am rezolvat problema la Proscomidie, cu Maica Domnului, Sfântul Nicolae, Sfântul Ierarh Leontie și Sfântul Teodosie de la Brazi” (fost episcop de Rădăuți), spune mulțumit arhim. Iustin Dragomir. Și continuă: „Interesul nostru este să ridicăm suferințele de pe umerii copiilor. Noi trebuie să le creem condițiile necesare unui trai normal. Noi vrem să formăm buni români și buni creștini, să fie de folos societății. Sperăm ca munca să nu fie zadarnică, să nu-i scăpăm în partea degradantă a societății”.

În mijlocul așezământului tronează o biserică construită în stil ștefanian. Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, începută odată cu așezământul, în anul 2001, și care va fi sfințită mâine, are 32 m lungime, 9 lățime și 34 înălțime. Pictura a fost realizată de profesorul Alexandru Mateiaș din București, iar sculptura în atelierele Mănăstirii Bogdana, de o echipă condusă de preotosinghelul Iachint Moisa. În apropierea ei se află și o clopotniță, înaltă de 17 m.

În apropierea așezământului a început din februarie 2008 ridicarea unei mănăstiri de maici, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. „Intenționez ca după ce se dă în funcțiune așezământul, mănăstirea de maici să devină instituție de sine stătătoare. Mănăstirea este ridicată pentru un număr de 50 de maici. Vor avea ateliere de pictură, broderie și croitorie. Se vor îngriji și de cele 2.000 de păsări, de crescătoria de prepelițe, adică de tot sectorul zootehnic ce va aparține de mănăstire. În cadrul așezământului, ele vor fi personal suplimentar. Sunt două maici care au terminat Medicina, alte patru au terminat Colegiul medical și trei care au terminat Psihologia. Nu vor fi psihologii așezământului, dar ele pot observa dacă ceilalți psihologi, salariați ai statului, greșesc, și atunci vor interveni”, a spus părintele stareț Iustin Dragomir. Așezământul se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare în afară de terenurile de sport, iar Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” pe două hectare.

Comentarii Facebook


Știri recente