Copiii din Rohani, Protopopiatul Tinca au învățat să orneze colivă

Perioada binecuvântată a începutului Postului Mare reprezintă pentru creștinii dreptmăritori începutul urcușului duhovnicesc pentru marele praznic al Învierii Domnului. Pe treptele acestui urcuș îi găsim și pe copiii din Parohia Rohani, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, care își însușesc noi învățături creștin-morale, menite să-i întărească în credință.

Micii creștini din Parohia Rohani, care participă la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, au învățat să orneze coliva pregătită pentru sâmbăta în care este prăznuit Sfântul Teodor Tiron, 12 martie, după cum a arătat părintele Călin Popa. Sub îndrumarea părintelui paroh Radu Marian, copiii s-au pregătit temeinic pentru sâmbăta Sfântului Teodor, sau „Sân Toader”, cum mai este numită prima sâmbătă a Postului Mare în ținutul Bihorului. Pregătirea pentru această sărbătoare s-a desfășurat în mai multe etape, care au avut loc în patru sâmbete premergătoare sâmbetei Sfântului Teodor, dar și în ajunul acesteia.

În prima fază, copiii au participat în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Rohani la ore catehetice despre Postul Mare, despre Sfântul Teodor, despre colivă și pomenirea morților. Tot în cadrul acestor ore, părintele paroh le-a prezentat copiilor conținutul efectiv al acestui program catehetico-practic.

În cadrul orelor de cateheză copiii au aflat de existența unei tradiții locale legate de sărbătoarea Sfântului Teodor, potrivit căreia, cei ce poartă numele sfântului sunt vizitați de cu zori de către rude spre a fi felicitați. Obiceiul constă în faptul că cel sărbătorit, în timp ce încă doarme este legat de picior cu o sfoară de pat, ca atunci când se va ridica să-și aducă aminte că este sărbătoarea numelui său. Se întâmpla în vechime ca cel sărbătorit să-i lase intenționat pe cei care au venit să-l felicite să-l lege de pat, prefăcându-se că doarme, stârnind de cele mai multe ori hazul și voia bună. Această practică este întâlnită în unele sate din Bihor și la alte sărbători (Sfântul Gheorghe, Florii), de obicei la cele din preajma Paștelui.

A doua etapă a acestui program a avut drept țintă confecționarea de către micii creștini a tiparelor pentru decorarea colivei. În două sâmbete consecutive, la casa parohială din Rohani, pregatiți din timp cu șabloane din hârtie, traforaje și plăci din placaj și plastic, copiii au confecționat tiparele pentru ornarea colivei. Părintele paroh a ales drept temă primele cinci duminici ale Postului Mare. Apoi copiii au fost învățați că „virtuțile sfinților prăznuiți în aceste duminici, laolaltă cu biruința Ortodoxiei, pe care o serbăm în prima duminică a postului, și cu jertfa Crucii din a treia duminica din post ne sunt necesare atât celor vii, cât și celor adormiți, pentru desăvârșire. Asemeni grâului care cade în pământ și murind aduce rod, și acești sfinți au adus rod ajungând la desăvârșire. Nouă nu ne rămâne în această perioadă de jertfă decât exemplul lor pentru a ni-l împropria în viață.”

S-au confecționat tipare reprezentative pentru fiecare duminică din Postul Mare. Astfel copiii au traforat „icoanele” celor cinci duminici: o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul, ca aducere aminte a biruinței Ortodoxiei asupra iconoclasmului, a Sfântului Grigorie Palama, a Sfintei Cruci, a Sfântului Ioan Scărarul și a Sfintei Maria Egipteanca. Această etapă a avut ca țintă, pe lângă confecționarea tiparelor în vederea ornării colivei, deprinderea de către copii – mai ales de către băieți – a abilităților de mici meseriași. Folosind traforajul ca unealtă principală în confecționarea tiparelor, copiii au deprins învățăturile necesare în mânuirea acestuia.

Ultima etapă a acestui program catehetico-practic s-a desfășurat în sfânta biserică din Rohani, vineri și sâmbătă (11-12 martie 2011). Vineri, începând cu orele 17, după săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, copiii participanți la acest program au adus la sfânta biserică grâu fiert, pregătit din timp de către bunicile și mamele lor. Ajutați de părintele paroh și de alte credincioase, aceștia au preparat coliva cu diferite mirodenii și cu zahăr, după care au așezat-o pe mai multe platouri și tăvi. După această operațiune, s-a trecut la ornarea propriu-zisă a colivei. Copiii au ornat colivele cu ajutorul tiparelor confecționate, dar folosind și diferite dulciuri și condimente pentru prăjituri, rezultând icoanele primelor cinci duminici ale Postului Paștelui, confecționate din așa-zisele materiale neconvenționale. La finalul operațiunii de ornare colivele au fost așezate pe o masă în mijlocul bisericii, unde au rămas până a doua zi.

În sâmbăta Sfântului Teodor, 12 martie 2011, copiii au participat la Sfânta Liturghie, la momentul potrivit împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului. S-a săvârșit apoi un Parastas de obște pentru toți cei adormiți din satul Rohani. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, părintele paroh Radu Marian a arătat însemnătatea sărbătorii Sfântului Teodor precum și pe aceea a colivei: „coliva pe care o avem înaintea noastră și pe care am înălțat-o pentru sufletele celor răposați din satul nostru reprezintă însuși trupul celor adormiți. Nădăjduim ca cei pomeniți să ajungă asemeni sfinților ornați pe colive, dobândind desăvârșirea, iar noi cei rămași să ne rugăm pentru sufletele lor și pentru iertarea noastră, în primul rând Bunului Dumnezeu, dar și acestor sfinți”. Părintele paroh a trecut în revistă apoi însemnătatea primelor cinci duminici ale postului, subliniind virtuțile sfinților cărora le sunt dedicate aceste duminici, arătând printre altele cum coliva se aduce ofrandă nu doar pentru cei adormiți, ci și pentru cei vii cu prilejul zilelor aniversare. Totodată a fost amintit copiilor și credincioșilor prezenți că scopul acestei activități catehetico-practice a fost de însușire a unor noi învățături legate de această perioadă a anului bisericesc, dar și acela al bucuriei de a fi în comuniune, atât cu cei vii, cât și cu cei adormiți reprezentați prin colivă.

Sărbătoarea sâmbetei Sfântului Teodor s-a încheiat în Parohia Rohani prin împărțirea colivei ca pomană pentru cei trecuți la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente