Copiii cinstesc familia creștină

În perioada 20 – 21 mai, se va desfășura la Palatul Patriarhiei etapa finală a Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’, organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, prin Biroul de catehizare a tineretului.

Copiii care au câștigat faza pe eparhie a Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’ vor fi invitați la București, în perioada 20 – 21 mai, unde vor fi premiați în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei patriarhale. Cei 58 de copii, însoțiți de preoții care i-au îndrumat, vor participa vineri, 20 mai, de la ora 14:00, la vernisajul expoziției intitulate ‘Botezul meu’, în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei, după care vor merge în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’, unde vor viziona sinteza media efectuată de TRINITAS TV, care va cuprinde filmările trimise de cele 29 de eparhii. În aceeași zi, de la ora 16:00, vor participa la Vecernia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar a doua zi, pe 21 mai, vor participa la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia vor rosti Crezul de pe un podium special amenajat. La sfârșitul Sfintei Liturghii, toți copiii vor primi Diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, împreună cu insigna ‘Crucea patriarhală, 85 de ani de patriarhat’ și un set de materiale educative creștine legate de tematica concursului. Aceeași diplomă vor primi și cei 58 de preoți care i-au îndrumat.

Eseuri și lucrări artistice despre Taina Sfântului Botez

Concursul național de creație creștină ‘Copilul în familie’ a fost lansat în primăvara acestui an și se află momentan la finalul etapelor pe protopopiat și pe eparhie. Copiii cu vârstele cuprinse între 10 și 16 ani au avut posibilitatea de a participa în cadrul uneia din cele două secțiuni ale concursului: literară și artistică. Pentru secțiunea literară, copiii au avut de alcătuit un eseu, o poezie sau altă lucrare literară cu tema ‘Botezul meu’, pornind de la modul în care se reflectă în viața copilului evenimentul major al Botezului propriu. Fiecare copil și-a citit lucrarea într-un cadru festiv și apoi fost evaluată în funcție de conținut (limbaj teologic, conexiune cu învățătura de credință, elemente de doctrină), claritate, imaginație și originalitate, cursivitate și expresivitate în rostire.

Pentru secțiunea artistică copiii au realizat câte o lucrare artistică (desen sau pictură), reprezentând scena Botezului Domnului sau alte creații legate de Taina Sfântului Botez. Lucrările au fost prezentate în cadrul unei expoziții festive, fiind evaluate în funcție de calitatea tehnică a execuției desenului, conținutul teologic, armonia cromatică, complexitatea compoziției realizate și gradul de creativitate. ‘Concursul ‘Copilul în familie’ face parte din Programul național ‘Hristos împărtășit copiilor’ și este una din modalitățile de a evidenția copiii cărora li s-a oferit șansa de a crea și de a se exprima prin intermediul unei lucrări artistice sau literare, de a-și exprima sentimentele religioase legate de Taina Sfântului Botez și de a conștientiza implicația acestei Taine în viața de familie. Concursul se înscrie în programul activităților dedicate Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii și este una din manifestările prin care copiii implicați în Programul ‘Hristos împărtășit copiilor’ omagiază familia creștină,’ ne-a declarat părintele Constantin Naclad, inspector al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române și coordonator al Concursului național ‘Copilul în familie’.

Episcopia Giurgiului și-a desemnat participanții la Concursul ‘Copilul în familie’

Episcopia Giurgiului și-a desemnat vineri, 13 mai, participanții la faza finală a Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’. La evenimentul care a avut loc la Centrul eparhial pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’ au participat cu lucrări de creație artistică și creație literară, 20 copii din cele patru protopopiate ale eparhiei. Concursul a constat în susținerea unui eseu intitulat ‘Botezul meu’, în care tinerii participanți și-au exprimat modalitatea lor de trăire a Botezului mărturisit de Sfânta Biserică și realizarea unor picturi tematice. ‘Botezul, așa cum este îndeobște cunoscut de către credincioși, ocupă un loc aparte în viața Bisericii Ortodoxe. După analizarea lucrărilor și a prestației oratorice a tinerilor concurenți, comisia de examinare a stabilit clasamentul final al acestei competiții desfășurate la nivelul eparhiei noastre. Astfel, elevii Maria Alexandra Răduță, din clasa a VIII-a de la Școala Generală din Bolintin Vale, și Sebastian Biro, din clasa a VIII-a de la Școala Nr. 4 din Giurgiu, vor reprezenta eparhia la etapa finală, care va avea loc în zilele de 20-21 mai la București’, ne-a declarat părintele consilier Georgian Tudor, secretar eparhial și coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Giurgiului. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, prin Biroul de catehizare.

Comentarii Facebook


Știri recente