Copie a icoanei Maicii Domnului de la Nicula, la Catedrala din Drobeta Turnu Severin

De câteva zile, Cetatea Severinului a primit o binecuvântare de mare preț, la Catedrala Episcopală din municipiu aducându-se, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, o copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea clujeană Nicula, după cum ne informează Catalin Cernatescu, Redactor stiri Episcopia Severinului si Strehaiei.

Această icoană a fost prezentă și la sărbătoarea tuturor mehedințenilor, Ciumarca satului Godeanu din 13 iulie.

De atunci, a fost rânduită aducerea ei în Paraclisul Catedralei Episcopale, ca dreptslăvitorii creștini să poată să i se închine, bineștiute fiind minunile mari care înconjoară acest chip al Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Nicula, aflată în județul Cluj, la numai trei kilometri distanță de Gherla, este una dintre cele mai renumite și cunoscute icoane din țară, în jurul acesteia adunându-se, anual, zeci de mii de pelerini.

Anual, biserica este înconjurată de pelerini, mergând în coate și în genunchi, ca jertfă pentru iertarea păcatelor. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, fiind mulți oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, și multe familii care au dobândit prunci după ce s-au închinat la icoană.

Icoana Maicii Domnului în jurul căreia s-a și dezvoltat pelerinajul și mulțimea rugăciunilor pelerinilor, a fost zugrăvită în anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizată pe scândură de brad, întărită cu două cingătoare de brad, în grosime de doi centimetri.

Potrivit unui proces verbal, scris de câțiva militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată astăzi la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie și 12 martie 1699. Până să ajungă la mănăstirea Nicula, icoana s-a aflat și în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusă la castel în anul 1713, iar după o perioadă oarecare de timp, ea a fost adusă în mănăstirea Nicula.

Comentarii Facebook


Știri recente