Cooperare între teologia română și cea rusă

În perioada 19-21 decembrie 2011, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, o delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București s-a deplasat în Rusia, în vederea semnării unui acord de cooperare științifică cu Academia Teologică din Moscova, informează „Ziarul Lumina”. Delegația română a fost condusă de pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul instituției teologice din București. Din delegație au mai făcut parte pr. prof. dr. Emanoil Băbuș, prodecan, și prof. Dumitru Radu, de la Secția Artă sacră. Traducerea din limba rusă a fost facilitată de diac. Eugeniu Rogoti, angajat al Administrației Patriarhale de la București.

În seara zilei de sosire la Serghiev Posad, localitatea unde se află academia moscovită, delegația a participat la o cină de lucru oferită de Înalt Preasfințitul Părinte Evghenie de Vereja, rectorul instituției-gazdă. În cadrul discuțiilor s-au trasat, în mare, posibilitățile de cooperare între cele două instituții, subliniindu-se, întâi de toate, posibilitatea schimbului de profesori, pe perioade scurte, dar și a schimbului de studenți, pentru un semestru, mai ales la Secția Artă sacră.

În dimineața zilei de 20 decembrie 2011, după ce a asistat la Liturghia în limba greacă, oficiată de pr. prof. Dionisie Șlenov, la strană cântând studentul român Ionuț Barbu, delegația română a vizitat Muzeul arheologic bisericesc al Academiei Teologice din Moscova. Muzeul a fost înființat în 1948 și cuprinde exponate bisericești, mai ales icoane, din secolele XVI-XVII, precum și cabinetul de lucru al celui care a înființat muzeul, vrednicul de pomenire patriarh Alexie I Simanski. Delegația română a vizitat apoi școala de iconografie a academiei moscovite, unde studiază aproximativ 100 de persoane, timp de patru ani, perfecționându-se în arta broderiei și a pictării icoanelor. Membrii delegației au putut urmări câteva lucrări de diplomă, în curs de realizare – broderii și icoane – ale studentelor din anul terminal. În aceeași zi, delegația bucureșteană a vizitat Biblioteca Academiei Teologice din Moscova.

În dimineața zilei de 21 decembrie 2011, delegația română a participat la slujba arhierească, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Evghenie de Vereja. După slujbă, delegația a vizitat bisericile Lavrei ‘Sfânta Treime’, unde se află moaștele Sfântului Serghie de Radonej, precum și Schitul ‘Ghetsimani’, din apropierea orașului Serghiev Posad. Schitul ‘Ghetsimani’ este vestit prin biserica rupestră și peșterile unde se nevoiau, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, călugării pustnici din Lavra Sfintei Treimi, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind Cuviosul Barnaba.

În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 15:00, delegația română a participat la o întâlnire cu studenții, organizată în sala de festivități a Academiei Teologice din Moscova. În cuvântul de prezentare a oaspeților, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Evghenie de Vereja i-a anunțat pe studenți despre motivul pentru care se află delegația română la Moscova, precum și despre stadiul actual de aliniere a învățământului teologic rusesc la procesul de la Bologna, în vederea acreditării acestuia de către Ministerul Educației din Federația Rusă. Înalt Preasfinția Sa a mai menționat progresele învățământului teologic românesc în această privință.

Tot atunci, părintele decan Ștefan Buchiu a ținut o conferință despre istoricul și situația actuală a învățământului teologic ortodox românesc, în general, și a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, în special.

În urma conferinței părintelui profesor Ștefan Buchiu, studenții au adresat câteva întrebări legate de procesul de la Bologna, dar și de viața studenților bucureșteni. Părintele prodecan Emanoil Băbuș a intervenit, în calitatea sa de responsabil cu viața studențească la facultatea bucureșteană, descriind modul în care își petrec timpul de studiu, dar și timpul liber studenții români, precum și bursele pe care le primesc aceștia lunar. Tot atunci s-au descris și diversele modalități de accesare a burselor de studii în străinătate, în special prin programul Erasmus.

Academia Teologică din Moscova este continuatoarea, pe linie teologică, a Academiei Slavo-Greco-Latine din Moscova, înființată la sfârșitul secolului al XVIII-lea. După incendierea instituției, în războiul ruso-francez din 1812, Academia Teologică din Moscova a fost mutată în incinta Lavrei Sf. Treimi, unde se află și astăzi. Ea și-a întrerupt activitatea în perioada ateismului militant, imediat după revoluția bolșevică, dar s-a redeschis, întâi sub formă de seminar teologic, apoi ca academie, în 1948.

Actualmente, în cadrul procesului de trecere la sistemul de la Bologna, în vederea acreditării, cursurile academiei se desfășoară astfel: bacalaureatul (fostul seminar) timp de patru ani; academia, timp de doi ani, și doctoratul, timp de trei ani. Deoarece procesul de trecere la noul sistem este în desfășurare, mai există încă studenți care fac seminarul, mai ales cei care studiază la fără frecvență.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…