Convorbiri duhovnicești la Oravița, Episcopia Caransebeșului

Sectorul Social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, în colaborare cu Asociația „Sfânta Ecaterina” din Oravița, a organizat sâmbătă, 8 decembrie 2012, o întâlnire cu tinerii din Oravița. Evenimentul cu tema „Tinerii de azi și fapta bună” a fost găzduit de sediul fostului Protopopiat Oravița, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Invitatul special al serii a fost pr. Ion Petrică, duhovnicul Mănăstirii Vasiova, o personalitate de notorietate pentru activitățile sale din domeniul asistenței sociale, al experienței cu tinerii și un erudit autor. Întâlnirea s-a bucurat de participarea numeroasă a tinerilor de la liceele din Oravița, a nucleului de tineri care desfășoară activități în cadrul Asociației „Sfânta Ecaterina”, a unor cadre didactice, preoți, precum și a unor persoane venite din satele de pe Valea Carașului. Tema discuției a fost în strânsă legătură cu viața Sfintei Mucenițe Filofteia, prăznuită de Biserica noastră pe 7 decembrie. Astfel, în prima parte a întâlnirii, pr. Ion Petrică a evidențiat nevoia de fapte bune pentru tinerii zilelor noastre, evocând în acest context milostenia care a fost o virtute predominantă în viața Sfintei Mucenițe Filofteia, subliniind, totodată, ideea că faptele bune trebuie îmbinate cu credința. Participanții au fost îndrumați unde și cum să caute adevăratele modele, care le vor fi cu adevărat de folos în viață.

Cea de-a doua parte a întâlnirii a continuat sub forma unui dialog interactiv în care tinerii au fost invitați să pună întrebări, să expună puncte de vedere și să propună teme de discuție de interes pentru ei. În cadrul schimbului de idei, accentul a fost pus pe modalitățile în care Biserica poate răspunde nevoilor, așteptărilor și problemelor specifice vârstei. A fost adus în discuție și pericolul pe care mass-media și internetul îl pot constitui în crearea unor imagini și percepții false, manipulative, în legătură cu Biserica, dar și cu adevărate valori morale. Discuțiile au fost punctate de intervențiile artistului plastic George Molin – un sculptor renumit al Văii Carașului -, care a evidențiat nevoia ca fapta bună să nu aștepte răsplata. În acest sens, artistul însuși este un exemplu prin activitatea sa voluntară de transmitere a artei sculpturii în lemn tinerelor generații. În încheiere, pr. Gelu Moldovan, în calitate de președinte al Asociației „Sfânta Ecaterina”, a mulțumit invitatului și tuturor participanților, iar reprezentantul episcopiei a subliniat că astfel de activități gândite cu tinerii și pentru tineri vor continua atât la Oravița, cât și în alte localități din cuprinsul eparhiei. La final, toți participanții au cântat colindul tradițional „O, ce veste minunată!” și s-au despărțit cu promisiunea că se vor reîntâlni și cu alte ocazii. La Oravița, acest gen de întâlniri va continua, prin colaborarea dintre Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului și Asociația „Sfânta Ecaterina”, înființată de către oameni cu inițiativă din Oravița tocmai în acest scop. Acțiuni similare vor fi organizate în toate orașele participante la proiectul „Tineri în Biserică” al Episcopiei Caransebeșului, acolo unde s-a reușit crearea unor nuclee de tineri și copii dornici să participe la activități în cadrul Bisericii. Se are în vedere atât organizarea de întâlniri pe teme duhovnicești, legate de alimentație și stil de viață sănătos, cât și workshopuri și ateliere de lucru pe diferite teme.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…