Consultare transfrontalieră privind viața interconfesională și interetnică

La Casa de oaspeți ‘Sfântul Nicolae’ din Iași se derulează, în perioada 7-8 mai 2012, o consultare transfrontalieră privind viața interconfesională și interetnică în Moldova.La manifestare participă persoane de pe ambele maluri ale Prutului.

Întrunirea este organizată de Fundația ‘Reconciliation in South-East-Europe’ (RSEE) din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN). La consultare participă preoți și persoane implicate în viața și problemele interconfesionale și interetnice. Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a accentuat în cuvântul de deschidere al consultării că tema întrunirii are o perspectivă istorică, de trecut, și una de viitor. ‘Moldova are un trecut al ei, atât din punct de vedere etnic, cât și din punct de vedere confesional. În Moldova, începând cu veacul al XV-lea, au fost bine primiți și au conviețuit decenii și chiar secole la rând atât armeni, evrei, cât și husiți. Din acest punct de vedere, Moldova are o istorie destul de bogată sub aspectul relațiilor interetnice și interreligioase sau interconfesionale. Plecând de la această perspectivă, noi vedem unde suntem astăzi, ne raportăm la trecutul de secole mai apropiat sau mai îndepărtat și încercăm să creionăm un viitor mai bun. Istoria nu a început cu noi și nici nu se va sfârși cu noi. Fiecare dintre noi suntem responsabili de istoria pe care o facem. Este important să privim în trecut, să vedem care au fost greșelile pentru a le evita pe viitor. În cadrul unor astfel de întâlniri participăm pentru a scoate în evidență ce a însemnat istoria noastră, istoria țării și a Bisericii noastre’, a amintit pr. prof. dr. Ion Vicovan după cum ne informează Ziarul Lumina.

Fundația RSEE a dezvoltat, în ultimii ani, mai multe întruniri în zonele transfrontaliere ale României, în măsura în care există o istorie îndelungată a unei etnii sau confesiuni. De asemenea, a dezvoltat consultări internaționale sau europene și în afara granițelor țării noastre. ‘Fundația RSEE dorește să scoată la suprafață resentimentele rămase peste generații în zone care au avut o istorie de multe ori conflictuală și să cultive o împreună- viețuire în locuri unde există diferențe de religie sau de etnie. În acest sens trebuie făcuți câțiva pași. Mai întâi trebuie să cunoaștem istoria etniilor și confesiunilor prin reprezentanții acestora. Apoi este o parte a proiecției către viitor, cum vedem viețuirea împreună într-o lume diversificată. În acest sens, fundația noastră a organizat conferințe, întruniri, dezbateri, care au fost publicate în mai multe volume, și cursuri de mediere la nivelul parohial’, a explicat pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, reprezentantul Fundației ‘Reconciliation in South-East-Europe’ din Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…