Consistoriile superioare bisericești pentru preoții de mir și monahi s-au întâlnit la Palatul Patriarhiei

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei a avut loc astăzi, 20 septembrie 2012, ședința de constituire a două noi instanțe superioare bisericești: Consistoriul Superior Bisericesc pentru preoții de mir și Consistoriul Superior Bisericesc pentru monahi. Ședința a fost prezidată de Părintele inspector general bisericesc Alexandru Moțoc.

Mai multe informații cu privire la rolul celor două Consistorii a oferit pentru Radio TRINITAS, Părintele inspector general bisericesc Alexandru Moțoc: „Vorbim de apariția nu doar a Consistoriului Superior Bisericesc ca instanță cu caracter de noutate, ci și a dreptului de apel pentru clericii care sunt caterisiți de o instanță eparhială. Pentru un cleric sancționat cu pedeapsa caterisirii de către o instanță eparhială există calea apelului la Consistoriul Mitropolitan, apoi, pe cale de recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc. Pentru clericii depuși din treapta preoției există decât calea de recurs de la nivelul eparhial care a sancționat cu depunerea din dreaptă până la Consistoriul Mitropolitan, care este și ultima instanță ce poate fi apelată în cazul în care se exprimă o nemulțumire privitoare la decizia luată”.

Cele două Consistorii Superioare Bisericești sunt alcătuite din câte 12 membrii, câte un titular și un supleant din fiecare mitropolie, și sunt desemnați de către Sinoadele Mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente