Consiliul National Bisericesc s-a reunit ieri la Resedinta Patriarhiei Romane

Consiliul National Bisericesc s-a reunit ieri la resedinta Patriarhiei Romane, sub presedintia Prea Ferictului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in prima sa sedinta pe an 2004.

In deschiderea lucrarilor, Consiliul National Bisericesc a analizat, activitatea desfasurata in anul 2003 de Cancelaria Sfantului Sinod, de Biroul de Presa si Comunicatii al Patriarhiei Romane, precum si de sectorul Relatii Externe si Bisericesti.

Au fost, astfel, evaluate si trecute in revista probleme referitoare la:

1.activitatea organelor centrale bisericesti,

2.organizarea administrativ-bisericeasca actuala,

3.activitatea misionara si pastorala a clerului,

4.relatiile cu celelalte culte religioase,

5.viata religios-morala a credinciosilor,

6.viata monahala,

7.grija pentru lacasurile de cult,

8.Mitropolia Basarabiei.

Participanii la lucrari au remarcat faptul ca la nivelul intregii tari exista, inca, 262 de unitati bisericesti fara lacas de cult, 11 protopopiate fara sediu si 4.646 parohii fara case parohiale si s-a decis cresterea eforturilor pentru remedierea acestei situatii. De remarcat este faptul ca in domeniul construirii de noi biserici, contributiile credinciosilor se apropie, potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Parintele Consilier Constantin Stoica, de acelea ale Ministerului Culturii si Cultelor, acestea ridicandu-se la peste 170 de miliarde de lei.

Relatiile cu celelalte culte religioase din tara noastra au fost apreciate drept multumitoare, remarcandu-se, la nivel de parohii, o ameliorare a raporturilor cu Biserica Greco-Catolica.

De asemenea, Consiliul National Bisericesc a sustinut ideea continuarii eforturilor si dialogului pentru rezolvarea situatiei Mitropoliei Basarabiei.

Lucrarile Consiliului au continuat cu prezentarea darilor de seama referitoare la activitatea sectoarelor ‘Invatamant teologic-Educatie religioasa’, ‘Biserica si Societatea’, ‘Comunitati Externe’, ‘Patrimoniul cultural national’.

Prima sedinta a Consiliului National Bisericesc se va incheia astazi cand va fi evaluata activitatea sectorului economic-financiar si aceea a Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente