Consiliul eparhial întrunit la Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei s-a întrunit marți, 30 octombrie, în ședință lunară de lucru, după cum ne informează mitropolia-banatului.ro.

Ședința Consiliului eparhial a fost prezidată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În cadrul întrunirii au fost dezbătute mai multe probleme curente ale secțiilor administrativ-bisericească, culturală, economică, patrimoniu, asistență socială și juridică. De pe ordinea de zi a ședinței Consiliului eparhial amintim la secția administrativ- bisericească, comunicarea actului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 10.890/ 2012 privind întocmirea listei parohiilor al căror personal clerical beneficiază de sprijin lunar de la bugetul de stat în procent de 80% din salariul de bază și completarea parohiilor vacante Cerna, protopopiatul Deta și Cheglevici, protopopiatul Sânnicolau Mare. În cadrul aceleiași secții, au mai fost discutate o serie de probleme privind mișcarea personalului neclerical. La secția culturală a fost prezentată lucrarea ” Monografia Arhiepiscopiei Timișoarei”, a preotului profesor Vasile V. Muntean. În același timp, au fost trecute în revistă evenimentele și manifestările culturale organizate în cursul lunii octombrie în Arhiepiscopia Timișoarei. Dintre acestea amintim, Concursul național de muzică bisericească ” Lăudați pe Domnul”, faza mitropolitană și conferințele preoțești de toamnă, la care au luat parte preoții și diaconii din cele șase protopopiate ale eparhiei. În continuarea ședinței, au fost aprobate unele contracte de închiriere înaintate de oficiile parohiale din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, iar la secția de asistență socială s-au discutat aspecte privind asistența preoților pensionari lipsiți de sprijin financiar.

Consiliul Eparhial, organism executiv al Adunării eparhiale

Potrivit articolului 85 din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române organismele de conducere ale Eparhiei sunt Chiriarhul, Adunarea Eparhială ca organism deliberativ, Consiliul Eparhial și Permanența Consiliului Eparhial ca organisme executive. Consiliul Eparhial este organism executiv al Adunării eparhiale și are în competență problemele bisericești administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga eparhie. Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Aceștia pot fi aleși pentru cel mult două mandate.

Comentarii Facebook


Știri recente