Consiliu profesoral la Seminarul Teologic din Caransebeș

Ieri, la Reședința episcopală din Caransebeș, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a avut loc ședința Consiliului profesoral al Seminarului Teologic Ortodox ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș, la care au participat dascălii titulari, profesorii asociați și părinții pedagogi care deservesc instituția de învățământ teologic din Caransebeș, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La finalul anului școlar a fost evaluată, de către cei prezenți, situația la învățătură, cea duhovnicească, precum și cea disciplinară a elevilor seminariști. Ținând seama de anumite exigențe din punct de vedere educativ și duhovnicesc s-au luat în discuție mai multe teme de către dascălii prezenți.

Una dintre temele dezbătute de pe ordinea de zi a fost și aceea a reorganizării programului de învățământ și a celui de internat. S-a discutat situația Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, aflată în incinta seminarului teologic. Aceasta a fost construită inițial ca biserică misionară pentru tineret, dar ulterior a devenit biserică parohială. Necesitățile educative, pedagogice și pastoral-misionare actuale impun ca acest lăcaș bisericesc să devină laborator duhovnicesc al Seminarului Teologic din Caransebeș.

Astfel, Consiliul eparhial al Episcopiei Caransebeșului, la solicitarea venită din partea conducerii seminarului teologic, a dispus ca biserica din incinta școlii teologice să se dea în grija părintelui director, care să asigure serviciul divin nu doar în timpul perioadei anului școlar, ci și pe tot parcursul anului, fără nici o excepție. Această hotărâre a fost discutată în cadrul ședinței Consiliului profesoral. Totodată, s-a hotărât un nou program liturgic al școlii de teologie caransebeșene, precum și anumite condiții pe care elevii seminariști trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi angajați în parohiile din cuprinsul eparhiei în calitatea de cântăreț bisericesc.

Seminarul Teologic din Caransebeș, instituție de învățământ reprezentativă pentru Banatul montan, își are începuturile în anul 1865, când, prin hotărârea Consistoriului din 23 septembrie 1865, se transferă aici secția românească a Școlii Clericale din Vârșeț. În decursul timpului, școala teologică din Caransebeș a oferit Bisericii noastre strămoșești și țării absolvenți care au devenit preoți, dascăli, ierarhi și nu numai, oameni care au făcut cinste Ortodoxiei românești. Între anii 2006 și 2008, la inițiativa Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Seminarul Teologic din Caransebeș a primit o nouă locație, pe Strada Ardealului nr. 29, unde s-a amenajat complexul seminarial teologic ce cuprinde săli de clasă noi, dotate cu toate accesoriile necesare desfășurării procesului educațional, internat modern, sală de lectură, sală de meditație, sală de sport și laborator de informatică, cu calculatoare cu acces la internet.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…