Consfătuirea profesorilor de religie din județul Timiș

La Liceul Pedagogic ‘Carmen Sylva’ din Timișoara a avut loc sâmbătă, 19 februarie, întrunirea profesorilor de religie din județul Timiș cu pr. Dorin Săvescu, inspector de religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Un prim punct al întâlnirii l-a constituit prezentarea noii legi a educației și a impactului acesteia asupra orei de religie în școală. Potrivit art. 18, aliniatul 1, religia este inclusă ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun în planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional. Însă, la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie, situația școlară a elevului fiind încheiată fără disciplina religie, conform art. 18, aliniatul 2.

A doua temă abordată în cadrul discuțiilor a fost hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind declararea anului 2011 ca ‘An omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română’. În acest sens, părintele inspector a îndemnat profesorii de religie pentru a organiza cu elevii diverse activități, prezentări de referate, expoziții și discuții privind rolul familiei creștine și importanța definitorie a celor două mari Taine ale Bisericii în viața creștinilor de astăzi.

Au avut loc dezbateri pe diverse teme, precum: metodologia gradelor didactice și mișcarea personalului didactic. A urmat apoi prezentarea calendarului olimpiadei naționale de religie și a concursurilor organizate pentru elevi: ‘Cultură și spiritualitate românească’, concurs național interdisciplinar literatură română – religie, organizat de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava la Colegiul Tehnic Rădăuți (etapa națională 14-15 mai 2011); Concursul național de icoane ‘Biserica, lăcaș de închinare!’ desfășurat la Zalău (vernisajul expoziției – luna mai 2011) și Concursul național de cercetări pedagogice în domeniul educației religioase și al educației morale ‘Pentru școala de mâine’, ediția a IV-a, ce va avea loc în data de 20 iunie 2011 la Alba-Iulia și este adresat profesorilor de religie din țară și tuturor celor interesați de domeniul educațional, religios, și nu numai.

În finalul întâlnirii a fost distribuită profesorilor de religie timișeni broșura ‘Apostolat educațional. Ora de religie – cunoaștere și devenire spirituală’, tipărită de Patriarhia Română, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Fiecare profesor a primit două exemplare, unul pentru studiul propriu, iar celălalt pentru biblioteca unității de învățământ unde își desfășoară activitatea. Lucrarea ‘Apostolat educațional’ este oferită gratuit profesorilor din Patriarhia Română, preoților, directorilor de școli și altor persoane implicate în activitățile educaționale din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…