Consfătuirea profesorilor de religie din județul Iași

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc ieri, 9 septembrie 2011, consfătuirea profesorilor de religie din județul Iași. În Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrală mitropolitană din Iași a fost săvârșită, de dimineață, Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Iași a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan și s-a bucurat de participarea reprezentanților Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, ai protopopiatelor Iași 1, Iași 2, Pașcani și Hârlău, precum și de prezența profesorilor de religie din județul Iași, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat în cuvântul de deschidere importanța pe care o are viața duhovnicească a profesorului de religie.

‘Profesorul de religie este chemat să lucreze cu ceea ce este mai frumos, mai luminos, mai strălucitor în copil, cu sufletul acestuia. Cuvintele pe care profesorii le folosesc în timpul orelor sunt mai convingătoare dacă sunt rostite de un profesor care trăiește credința în intimitatea lui cea mai adâncă’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a apreciat apoi activitatea pe care profesorii de religie o depun la catedră. ‘Fiecare dintre cei care predau religia are șansa de a-L face cunoscut pe Dumnezeu. Profesorii de religie se întâlnesc o oră pe săptămână cu aproape toți copiii din județ. Prin educația religioasă care se face la școală, copiii pot aprinde flacăra credinței și în sufletul părinților lor’, a explicat IPS Teofan, care i-a încurajat pe toți cei care lucrează ca profesori de religie, arătând jertfa depusă pe altarul școlii prin sădirea necontenită a cuvântului lui Dumnezeu în sufletul copiilor, membrii Bisericii de azi și de mâine.

Prof. Liliana Romaniuc, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a subliniat legătura care există între educația creștină și valoarea ei contemporană, așa cum poate fi ea percepută.

‘Într-o societate a cunoașterii, copilul trebuie să aibă modele, care sunt oferite în special de educatori, de cei care îi învață. Profesorul de religie trebuie să fie unul dintre cei mai luminoși și mai pilduitori în acest sens’, a afirmat prof. Liliana Romaniuc. În continuare, inspectorul general al ISJ Iași a prezentat câteva date statistice cu privire la situația învățământului românesc contemporan. ‘Pentru îmbunătățirea acestei situații o contribuție o au și profesorii de religie, care îi pot ajuta pe copii nu doar în cunoașterea propriei credințe, cât mai ales să fie oameni care să respecte adevăratele valori’, a adăugat prof. Liliana Romaniuc.

A urmat premierea profesorilor de religie care au avut activități ample. IPS Teofan le-a oferit un premiu și o carte de rugăciuni, dorind astfel să-i încurajeze și să-i motiveze pentru ca și profesorii, la rândul lor, să dăruiască dragostea și experiența lor elevilor pe care îi educă. Pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, a prezentat raportul de activitate pentru anul școlar 2010-2011. Raportul a surprins, pe lângă obiectivele stabilite la nivel național și local pentru disciplina religie, câteva opțiuni strategice propuse la începutul anului școlar trecut, documentele care au reglementat activitatea didactică la disciplina religie. S-a prezentat managementul resurselor umane și dezvoltarea profesională. Raportul a evidențiat apoi măsura în care se poate promova și susține performanța în educație și prin ce activități se realizează acest lucru. S-a amintit că în anul școlar trecut peste 90% din profesorii de religie din județul Iași au fost calificați, ceea ce înseamnă că există cadre didactice foarte bine pregătite.

Bilanț al activităților și proiecte de viitor

În cadrul aceluiași raport, au fost expuse activitățile reprezentative ale profesorilor de religie din județul Iași: organizarea de simpozioane (secțiunea interjudețeană de comunicări științifice a profesorilor de științe socio-umane de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași, Simpozionul național ‘Anul omagial al Tainei Sfântului Botez și al Sfintei Cununii’ ș.a.), dezvoltarea profesională (cercurile pedagogice unde s-au susținut activități), participarea la olimpiadele județene (premiile de la Olimpiada Națională de Religie și de la alte concursuri naționale), tabere tematice (Tabăra ‘Sfântul Apostol Luca’ de la Mănăstirea Lacuri, organizată de Protopopiatul Hârlău, Tabăra de apicultură ‘Sfântul Ambrozie’, organizată în parohia Mălăiești, Protopopiatul Hârlău), activități extracurriculare (concursul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, concursul ‘Religia între știință și artă’, ‘Sfinții, prietenii și ocrotitorii copiilor’, ‘Sărbătoarea Paștilor la români’ ș.a.), activitățile de voluntariat în parteneriat cu diferite ONG-uri, activități derulate în parteneriat cu parohii, reviste școlare de religie (revista ‘Lumina credinței’ a Colegiului Național ‘Emil Racoviță’ din Iași, revista ‘Alfa și omega’ a Colegiului Național ‘Costache Negruzzi’ din Iași ș.a.). Protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit, printre altele, despre necesitatea editării unei reviste a profesorilor de religie care să reunească articole rezultate din experiența de predare, să promoveze reușitele și care să facă mai clare viziunea și valorile călăuzitoare ale disciplinei. În încheiere, protos. Hrisostom Rădășanu i-a îndemnat pe dascăli să lărgească aria educației religioase și în cadrul non-formal, lucru care se poate realiza cel mai ușor printr-o legătură cât mai strânsă cu biserica parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente