Consfătuirea profesorilor de Religie din județele Suceava și Bacău

Profesorii de religie din județele Suceava și Bacău s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru a face retrospectiva anului școlar 2011-2012 și pentru a afla noutățile de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Consfătuirea profesorilor de religie din județul Suceava a avut loc în prezența Înalt Preasfințitului Pimen.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în zilele de 20 și 21 septembrie 2012 s-a derulat întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Pe 20 septembrie s-au întâlnit, la Școala ‘Bogdan Vodă’ din Câmpulung Moldovenesc, profesorii de religie din zonele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului, iar pe 21 septembrie s-au reunit, în sala de conferințe a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cadrele didactice din zonele Suceava, Făticeni și Rădăuți. Întâlnirile au fost prezidate de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a oferit mai multe sfaturi prefesorilor și preoților care predau religia în școlile de pe cuprinsul Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Profesorii au avut posibilitatea să cunoască noile programe școlare, să afle noutăți legate de introducerea orei de religie la clasa pregătitoare. S-a făcut analiza activității desfășurate în cursul anului școlar 2011-2012, s-au desemnat responsabilii cercurilor pedagogice, s-au desemnat membrii consiliului consulativ și s-au făcut propuneri pentru profesorii metodiști. ‘S-au purtat ample discuții și am răspuns la întrebările care au fost adresate de profesorii noștri. De asemenea, s-au transmis normele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cu privire la programa și efectuarea orei de religie. Preoții și profesorii de religie au urmărit cu interes raportul prezentat, aflând proiectele de viitor care implică desfășurarea normală predării religiei în unitățile școlare. S-a luat atitudine împotriva celor care se opun predării religiei în școală. Sperăm că va învinge rațiunea și, cu sprijinul celor care iubesc Biserica lui Hristos, disciplina religie se va preda în continuare. Copiii care învață în școlile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților participă cu toții la orele de religie. Nu am avut solicitări din partea elevilor de a studia altă disciplină în locul religiei. Școlarii din județul Suceava au posibilitatea să opteze pentru predarea orei de religie a cultului din care fac parte. Consfătuirea profesorilor de religie a avut menirea de a uniformiza și de a transmite tuturor profesorilor planul de măsuri care se impune a fi preluat și procedat de către toți profesorii în același fel’, a spus pr. prof. Gheorghe Hoștiuc, inspector al Sectorului Învățământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Întâlnirea anuală a profesorilor de religie din județul Bacău

În sala de conferințe a Colegiului Tehnic ‘Anghel Saligny’ din Bacău, a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie în învățământul preuniversitar în județul Bacău. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și s-a bucurat de participarea a 200 de profesori de religie care predau în școlile din județul Bacău. Din partea Diecezei romano-catolice de Iași a participat ca invitat pr. prof. dr. Iosif Bisoc, inspector în cadrul Oficiului pentru Pastorația școlară și predarea religiei.

Consfătuirea a debutat cu o rugăciune, după care s-a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ‘Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în actul educațional’, transmis cu prilejul începerii anului școlar 2012-2013. Pr. prof. dr. Iosif Bisoc a subliniat importanța educației religioase pentru formarea culturală și duhovnicească a tinerilor. A fost apreciată buna colaborare dintre profesorii și elevii ortodocși și catolici în toate activitățile educative desfășurate la nivelul județului.

Prof. Irina Leonte, inspector școlar de specialitate al disciplinei religie în cadrul ISJ Bacău, a transmis celor prezenți binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul și urările Preasfinției Sale ‘de sănătate, pace și multe împliniri în lucrarea nobilă de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor, ca și adevărați cetățeni ai patriei și ai cerului’. ‘Lucrările consfătuirii au continuat cu retrospectiva activităților desfășurate în anul școlar trecut și au fost prezentate aspecte ce țin de anul școlar 2012-2013. S-a discutat și despre continuarea proiectelor comune Biserică-Școală, la nivel eparhial, avându-se în vedere și programele convergente, atât cele școlare, cât și cele bisericești, începând cu cele patriarhale, ‘Alege Școala!’ și ‘Hristos împărtășit copiilor’. S-a subliniat importanța implicării elevilor în viața Bisericii, a comunității locale. S-a precizat că un copil trebuie responsabilizat doar cu responsabilitatea iubirii și că în toate activitățile, profesorul de religie trebuie să colaboreze cu specialiștii în pedagogie, cu preoții, cu părinții și cu autoritățile locale. Au fost abordate probleme referitoare la metodica predării religiei la clasa pregătitoare, structura anului școlar, programe analitice, metodologii de organizare și desfășurare a olimpiadelor și concursurilor școlare, rolul profesorului de religie în școală și alte aspecte care vizează sistemul de învățământ religios din România. Au fost prezentate noile apariții editoriale utile demersului didactic. A fost o întâlnire de suflet care a reamintit încă o dată importanța apostolatului social, a responsabilității profesorului de religie în societatea actuală’, a relatat prof. Irina Leonte.

Comentarii Facebook


Știri recente