Consfătuirea anuală a preoților militari din Armata Română la Alba Iulia

În perioada 4-5 octombrie la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia se desfășoară convocarea preoților militari din Armata Română. Lucrările au fost deschide cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în prezența comandantului liceului, col. Marcel Domșa și a celor 70 de preoți militari veniți din întreaga țară, informează părintele Sabin Vodă.

În cuvântul de deschidere Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a încurajat pe preoții militari în misiunea pe care o au de îndeplinit, insistând asupra lucrării duhovnicești pe care aceștia trebuie s-o facă cu militarii și cu familiile acestora: „Preacucernici părinți militari din România, un gând doar aș vrea să pun la începutul acestei manifestări importante pe care ați organizat-o aici la Alba Iulia. Frățiile voastre nu cuceriți tot pământul, dar măcar sufletele tuturor militarilor din România și prin ei a familiilor lor și a altora să le cuceriți. Și le cuceriți dacă frățiile voastre, întâi, înainte de a-i cuceri pe alții, sunteți cuceriți de o mare dragoste față de Dumnezeu și față de Evanghelia Lui. Cu toate că sunteți preoți militari eu cred că nu trebuie totuși să vă confundați cu militarul de carieră, care are datoria lui ca efectiv să instruiască pe tinerii soldați, ci cred că prezența preotului în unitățile militare trebuie să aducă din punct de vedere duhovnicesc mângâiere, întărire, îmbărbătare și atunci când cei ce sunt sub păstorirea lor au probleme să încerce să le întindă o mână de ajutor și să-i ajute să și le rezolve. Preotul militar trebuie să fie un om duhovnicesc, liniștit și pașnic”.

Din partea Statului Major General este prezent la Alba Iulia părintele Gerge Pretorian, preot militar în cadrul Secției Asistență Religioasă și care a oferit mai multe amănunte despre această convocare a preoților militari: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei al Alba Iuliei are loc la Alba Iulia, în perioada 4-5 octombrie, convocarea preoților care își desfășoară activitatea în Armata României. Scopul acestei convocări este întreit: în primul rând să ne îmbogățim cunoștințele teologice prin două prelegeri despre Crezul Ortodox și despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, în al doilea rând pentru a discuta despre problemele preoților din Armata Română și despre soluțiile pe care le-au găsit în pastorația de zi cu zi cu militarii. Un al treilea scop, dar nu ultimul, este îmbunătățirea duhovnicească a fiecăruia dintre noi, pentru acesta vom vizita Mănăstirea Râmeț și Schitul Înălțarea Sfintei Cruci de la Aiud, unde ne vom ruga pentru militarii pe care îi păstorim. Avem cu noi și un preot care tocmai s-a întors din teatrul de operațiuni din Afganistan și ne va vorbi despre misiunea preoțească cu totul specială alături de militarii români”.

Comentarii Facebook


Știri recente