Consfătuire privind viața liturgică și duhovnicească în Școlile Teologice din Mitropolia Munteniei și Dobrogei

La Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București a avut loc astăzi, 19 octombrie, întâlnirea decanilor, directorilor și duhovnicilor din școlile teologice din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Tema întâlnirii a fost „Viața liturgică și duhovnicească în școlile teologice”.

Înaintea desfășurării întâlnirii, Părintele Mihai Aurel, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din București, a evidențiat faptul că aceste întâlniri consultative au ca scop ridicarea vieții duhovnicești din cadrul școlilor teologice din cuprinsul Patriarhiei Române

„Sunt analizate trei subteme: modul de organizare și persoanele responsabile cu promovarea vieții duhovnicești și intensitatea acesteia; probleme existente în fiecare școală; metode și mijloace de intensificare a vieții duhovnicești. Toate acestea nu urmăresc altceva decât ridicarea vieții duhovnicești a celor care sunt în școlile teologice atât de nivel liceal, cât și de nivel academic, universitar. De altfel, aceste întâlniri consultative sunt organizate la nivelul fiecărei Mitropolii de pe cuprinsul Patriarhiei Române, iar concluziile și propunerile sunt înaintate Sectorului Teologic educațional pentru ca să se poată lua hotărâri în ceea ce privește îmbunătățirea vieții duhovnicești în școlile teologice din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române”, a spus părintele Mihai Aurel, după cum ne informează Radio TRINITAS.

„Noi avem un regulament al Seminariilor teologice, avem și un regulament în cadrul Facultăților de Teologie, dar pe lângă aceste regulamente noi am făcut anumite propuneri care ar putea îmbunătăți această viață liturgică și duhovnicească”, a spus, după eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, după cum ne informează TRINITAS TV.

În cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei sunt patru Facultăți de Teologie Ortodoxă.

„Această întâlnire noi o socotim providențială și de aceea s-a și propus ca aceste întâlniri să aibă loc de două ori pe an pentru a ne cunoaște mai bine unii pe alții și a cunoaște care sunt problemele Bisericii și problemele credincioșilor noștri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București a precizat faptul că propunerile aprobate vor fi transmise Școlilor de Teologie.

„Am formulat o serie de propuneri concrete în privința îmbunătățirii duhovnicești a studenților teologi și a elevilor seminariști. Aceste propuneri odată aprobate în Sinodul mitropolitan vor fi transmise Școlilor de Teologie, Facultăți și Seminarii, și sperăm ca ele să intensifice viața duhovnicească”, a spus Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Mitropolia Munteniei și Dobrogei cuprinde un număr de 12 Seminare Teologice, dintre care două pentru fete.

Concluziile și propunerile rezultate în urma dezbaterilor vor fi trimise Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente