Consfătuire anuală a profesorilor de Religie, la Iași

La Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași, a avut loc, miercuri, 12 septembrie 2012, consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie în învățământul preuniversitar în județul Iași. La eveniment au participat peste 200 de cadre didactice, care au fost informate cu privire la noutățile metodologice ale disciplinei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a găzduit ieri, începând cu ora 10:00, consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județ. La întrunire au participat peste 200 de cadre didactice și mai mulți invitați, printre care arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași, pr. Bogdan Racu, referent al Sectorului Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Petru-Sebastian Tamaș, responsabil cu departamentul catehetic al Întâlnirii Naționale a Tinerilor Catolici, și d-l Corneliu Muha, directorul Editurii ‘Sfântul Mina’.

În cuvântul de deschidere, pr. Cristian Alexandru Barnea a adus clarificări necesare atât în planul educațional, cât și în cel formativ, cu specificitate la mai buna cooperare dintre elevi și profesorul de religie, dintre Biserică și Școală, dintre preoți și cadrele didactice. Lucrările consfătuirii au continuat apoi cu retrospectiva făcută asupra anului școlar trecut și au fost prezentate aspecte ce țin de anul școlar 2012-2013. S-a discutat, totodată, și despre continuarea proiectelor comune Biserică – Școală, la nivel eparhial.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost reprezentat la eveniment de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a transmis arhiereștile binecuvântări și a prezentat principalele coordonate care ar trebui să caracterizeze activitatea unui profesor de religie.

‘În vechime, slujirea de catehet al Bisericii se dădea prin hirotesie, prin punerea mâinilor episcopului, fiind o trimitere în lume pentru vestirea Cuvântului lui Dumnezeu. Personal, când pronunț cuvântul profesor, mă gândesc la duhul de excelență ce trebuie să anime pe orice om care dorește să transmită celorlalți ceva în care el crede cu adevărat. De aceea, cred că dacă cineva în școala românească s-ar putea lăuda cu acest duh de excelență, acela ar trebui să fie profesorul de religie, fiindcă excelența e ceea ce duce spre înalt, ceea ce duce spre Cer. Un alt duh pe care Dumnezeu l-a dat profesorului de religie prin trimiterea în ogorul școlii și al Bisericii este duhul viu și de viață dătător, care nu poate fi primit decât prin rugăciune, în întâlnirea cu Cel care stă alături de cei pe care îi trimite. Nevoia de comuniune și de pregătire trebuie totodată să-l însoțească pe cadrul didactic în toată activitatea sa, întrucât profesorul de religie reprezintă bucuria Bisericii și trebuie să devină și mândria țării din care face parte’, a spus arhim. Hrisostom Rădășanu.

În continuare, părintele arhimandrit a propus cadrelor didactice prezente înființarea unei reviste a profesorilor de religie din Arhiepiscopia Iașilor și o colaborare mai intensă cu Portalul Doxologia.ro și cu ‘Rețeaua de saituri pentru parohii și mănăstiri din Arhiepiscopia Iașilor’.

Finalul întâlnirii a fost rezervat diferitelor aspecte practice semnalate de profesorii de religie în activitatea școlară.

Comentarii Facebook


Știri recente