Conlucrare interortodoxă la nivel european

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit astăzi, 13 noiembrie 2008, la Reședința patriarhală, pe Excelența Sa dl. Georgios Poukamissas, Ambasadorul Republicii Elene în România.

În debutul întrevederii, Excelența Sa a mulțumit pentru primire și a subliniat relațiile tradiționale de frățietate dintre cele două Biserici și popoare ortodoxe, consolidate și dezvoltate de-a lungul timpului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat un moment recent al bunelor relații dintre cele două Biserici, prin aducerea de la Veria la București a cinstitelor moaște ale Sfântului Apostol Pavel, cu ocazia sărbătorii din acest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, spre folosul duhovnicesc a peste un milion de credincioși ortodocși români veniți cu acel prilej în pelerinaj pe Colina Patriarhiei. În contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2009 ca „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare (â€379) și a celorlalți Sfinți Capadocieni”, Preafericirea Sa l-a informat pe domnul ambasador despre intenția Patriarhiei Române de a invita pe Preafericitul Părinte Ieronim II, Arhiepiscop al Atenei și al Întregii Elade, pentru a face o vizită oficială în România și a aduce, la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale (27 octombrie), moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Dl. Ambasador Georgios Poukamissas a remarcat faptul că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană a României – țara cu populația ortodoxă cea mai numeroasă -reprezentarea ortodoxă a devenit mai semnificativă. Această nouă realitate a fost apreciată de Domnia sa ca un fapt dătător de speranță, în contextul accentuării crizei valorilor spirituale cauzată de procesul de secularizare din Europa.

Împărtășind preocuparea domnului ambasador, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a considerat că este imperios necesară o intensificare a afirmării valorilor creștine care constituie însăși matricea spirituală și culturală a Europei. În acest sens, Preafericirea Sa a apreciat ca oportune consultări periodice între delegați ai Bisericilor Ortodoxe din țările membre ale Uniunii Europene și reprezentanții acestor țări în Parlamentul European (Grecia, Cipru, România, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Finlanda), cu scopul promovării unor inițiative menite să contribuie la conservarea și îmbogățirea moștenirii culturale și spirituale a continentului european.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente