Congresul Tinerilor Români de Pretutindeni la hramul Mănăstirii Putna

Mii de pelerini au fost prezenți astăzi, 15 august 2011, la hramul primei ctitorii ștefaniene – Mănăstirea Putna-, din județul Suceava. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe un podium amenajat în curtea așezământului monahal. Alături de Chiriarhul Eparhiei s-au aflat în sobor mai mulți ierarhi: PS Meletie, Episcopul Hotinului, PS Irineu, Episcop de Nijinski și Prilunski și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar și numeroși preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Madrigal”

Programul liturgic a început duminică seara cu slujba Privegherii, săvârșită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a adresat la final un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Maicii Domnului, elogiind virtuțile care au învrednicit-o pe Sfânta Fecioară Maria să fie Născătoare de Dumnezeu: smerenia și ascultarea.

„Aceste două virtuți au învrednicit-o pe Maica Domnului să fie Născătoare de Dumnezeu. Aceste două virtuți au făcut posibilă întruparea Fiului lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu silește voința omului, ci el se adresează omului într-un fel încât dacă omul are cugetul curat, conștiința curată, înțelege glasul tainic al Lui Dumnezeu. Smerenia și ascultarea trebuie să ne călăuzească și pe noi în toată viața noastră; ascultarea de poruncile lui Dumnezeu, ascultarea de părinții care ne-au născut și ne-au crescut, ascultarea de părinții noștri duhovnicești. Dacă avem smerenie recunoaștem că am greșit și cerem iertare. Aceasta (virtute – n.r.) ne trebuie de cele mai multe ori când mergem la Sfânta Taină a Spovedaniei”, a spus Înalt Preasfințitul Pimen.

De asemenea, Mănăstirea Putna a găzduit întâlnirea studenților români de pretutindeni. Reuniunea a marcat împlinirea a 140 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni. În cadrul manifestării s-a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia acestui eveniment, intitulat TINERI ROMNI ÎN RUGĂCIUNE ȘI COOPERARE

„Această sărbătoare de la Mănăstirea Putna a atras, pe lângă rugăciunile și bucuria de a o preaslăvi pe Fecioara Maria, și sufletul românului. Astfel românul a fost îndemnat să cugete la valorile sale naționale, la dragostea sa față de neam și de țară, la tot ceea ce înseamnă bun și frumos”, a explicat arhim. Melchisedec Velnic.

Comentarii Facebook


Știri recente