Congresul Tinerilor Creștin-Ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei

Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ și Parohia ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din localitatea gorjeană Strâmba Jiu au găzduit în perioada 6-8 mai lucrările celei de-a opta ediții a Congresului Tinerilor Creștini Ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei, informează „Ziarul Lumina”. Tema întâlnirii a fost ‘Familia creștină ieri, azi și mâine’.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, de Biroul de învățământ și catehizare a tineretului, Fundația ‘Cuvântul care zidește’, Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ și Parohia Strâmba Jiu, a reunit peste 100 de tineri din întreaga eparhie.

‘Biserica din casa ta’

Activitatea a început în seara zilei de vineri, 6 mai, prin conferința părintelui conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre problematica socială și perspectivele teologice care încadrează familia creștină: ‘Dacă ar fi să trasăm un diagnostic familiei de ieri și de astăzi, am putea spune că partea bună a trecutului era faptul că oamenii rămâneau aproape de adevăr, de Biserică. Pe de altă parte, astăzi lucrurile s-au separat de ceea ce este autentic și stau izolate într-un loc din care cu greu le mai putem aduna pentru a le readuce pe calea cea dreaptă. Căsătoriile de probă au devenit tot mai frecvente, iar divorțul ține capul de afiș în societate. Nu știm nici pe departe care este direcția în care familia se va îndrepta mâine. Cu toate acestea, Sfântul Apostol Pavel oferă definiția cea mai cuprinzătoare a familiei, el o numește ‘biserica din casa ta’, adică locul în care trebuie să te jertfești pentru cel iubit, fără să ceri nimic în schimb și fără să aștepți în nici un fel recunoștință’.

Căsătoriile de probă, dezaprobate de Biserică

Lucrările congresului au fost deschise oficial a doua zi, la complexul parohial din localitatea Strâmba Jiu, prin cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu. ‘Toată viața ne este înveșmântată de Dumnezeu, deoarece, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, ‘în El trăim, ne mișcăm și suntem’. Pornind de la aceste cuvinte pline de consistență duhovnicească deducem că avem o existență dinamică și plină de sens. Prin urmare, familia nu este ceva întâmplător sau accidental. Nu ne naștem dintr-o întâmplare, ci dintr-un angajament liber consfințit, de aceea căsătoriile de probă sunt dezaprobate de Biserică. De aceea, tinerii trebuie învățați să devină complementari în iubire, să-și apropie calitățile celorlalți și să lupte împotriva defectelor personale și a patimilor care îi înconjoară. Numai în felul acesta putem să cizelăm și să dezvoltăm o societate sănătoasă. Dacă nu luptăm mai întâi cu propriile noastre patimi, cum ne vom putea crește copiii în frica lui Dumnezeu și în litera moralei creștine? Nu suntem numai moștenitorii unor aptitudini biologice, ci și mesageri ai mesajului dumnezeiesc spre veșnicie, imprimat în ființa noastră prin Taina Sfântului Botez’, a spus IPS Irineu. La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a ținut să îi felicite pe organizatori și i-a binecuvântat pe tinerii prezenți.

În continuare, tinerii au vizionat filmul rusesc ‘Cine leagănă copilul’, iar părintele Antonie Făiniși, parohul Bisericii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Strâmba Jiu, a făcut o reflecție amplă asupra peliculei. Subiectul întâlnirii a fost dezvoltat în cadrul a șase echipe de lucru, iar răspunsurile discutate în plen. După prânz, tinerii au vizitat biserica parohială. Ziua s-a încheiat printr-o seară de tineret, organizată de părintele Făiniș și de membrii grupului parohial.

Finala Festivalului oratoric ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’

Tot în cadrul congresului a fost organizată și faza finală a Festivalului de oratorie creștină ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’, pentru județele Dolj, Gorj și Mehedinți. Din comisia de evaluare au făcut parte: pr. Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, pr. Ovidiu Polexă, consilier catehizare și tineret în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei și pr. Antonie Făiniș. În urma evaluării discursurilor, juriul a stabilit următoarea ierarhie: la secțiunea seniori, Cătălina Dobre, de la Grupul Școlar ‘Horia Vintilă’ din Segarcea, a obținut locul I, elevele Tania Stănescu, de la Colegiul Național ‘Elena Cuza’ din Craiova și Flavia Vîslan, de la Colegiul Național ‘Traian’ din Turnu Severin, au obținut premiul II, premiul al III-lea fiind adjudecat de eleva Valentina Bojincă, de la Colegiul Național ‘Gheorghe Țițeica’ din Severin. La secțiunea juniori s-au obținut următoarele premii: premiul I – eleva Irina Buzatu, de la Grupul Școlar ‘Horia Vintilă’ din Caracal, premiul II – elevele Aurora Iuga și Adnana Tănăsoiu, de la Liceele ‘Ștefan Odobleja’ din Turnu Severin și ‘Henri Coandă’ din Craiova și premiul III – Petra Olingher, elevă a Colegiului Național ‘Tudor Vladimirescu’ din Târgu Jiu. Premiile au fost asigurate de Casa de Cultură ‘Traian Demetrescu’ din Craiova. La final, au fost premiați și finaliștii fazei pe eparhie la concursul național ‘Copilul în familie’.

Congresul a fost încheiat duminică prin Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de preoți la biserica Parohiei ‘Strâmba Jiu’.

Comentarii Facebook


Știri recente