Congresul Tinerilor Basarabeni din România, la Alba Iulia

S-au împlinit ieri, 27 martie, 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La Alba Iulia, Organizația Studenților și a Liceenilor Basarabeni a organizat Ediția I a Congresului Tinerilor Basarabeni din România.

La congres au luat parte reprezentanți ai organizațiilor studenților basarabeni de la Universitățile din București, Constanța, Iași, Suceava, Galați, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia.

Desfășurarea congresului a fost posibilă cu sprijinul unor instituții locale de prestigiu, dintre care amintim: C.J.A. (Consiliul Județean Alba); Primăria Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, U.A.B. (Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia), Fundația „1 Decembrie 1918” Alba Iulia ș.a.

Lucrările Congresului au debutat Vineri, 25 martie, de la ora 17.00 la Catedrala Reîntregirii, cu o ceremonie religioasă de binecuvântare a participanților la Congres după care în Sala Unirii, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Congresului cu luări de cuvânt din partea oficialităților prezente.

După cum ne informează reintregirea.ro, congresul a avut trei sesiuni de comunicări ce s-au desfășurat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă:

Sesiunea I: „Integrarea tinerilor basarabeni în societatea românească. „Cultura” și „culturile” (locale ale) românilor”;

Sesiunea a II-a: „Perspectivele basarabenilor după absolvirea unei facultăți în România. Un posibil dar prețios făcut meleagurilor natale: identități noi, profesioniste, maximal calificate”;

Sesiunea a III-a: „Unirea Basarabiei cu România din 27 Martie 1918. Relevanța supratemporală a unui act istoric complex. Bilanț peste timp”.

Comentarii Facebook


Știri recente