Congresul Spiritualității Românești a început la Alba Iulia

Peste 200 de profesori universitari, istorici, oameni de cultură, dar și reprezentați ai comunităților românești din aproape 30 de țări participă, de astăzi, la Alba Iulia, la cea de-a 14-a ediție a Congresului Spiritualității Românești, care se desfășoară la Casa de Cultura a Studenților din Municipiu.

Ediția din acest an este dedicată poetului Adrian Păunescu, fost președinte al congresului și unul dintre cei care au militat pentru instituționalizarea manifestării în vederea păstrării unei legături cu românii din Diaspora.

Deschiderea oficială a Congresului a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei și a Preasfințitului Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, informează Radio TRINITAS.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei a citit, cu acest prilej, mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanților intitulat Unitatea națională – un dar sfânt și o responsabilitate comună, din care vă prezentăm un fragment: „Noi credem că și astăzi, deși trăim într-o lume pluriconfesională și multiculturală, când România face parte din Uniunea Europeană, cu toate greutățile pe care le-a declanșat criza economică, simptom al unei adânci crize morale de credibilitate, Dumnezeu ne va ajuta să biruim multiplele încercări și lipsuri, dacă vom cere ajutorul Lui și vom cultiva coresponsabilitatea și unitatea națională.

În consecință, este de mare importanță ca românii, oriunde s-ar afla ei, să asculte îndemnul Sfântului Pavel, Apostolul neamurilor, care zice: „Să umblați cu vrednicie… îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, silindu-vă să păziți unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 3, 1-3)”.

Dezbaterile în cadrul Congresului au fost direcționate pe trei secțiuni. Ele au vizat momentul istoric al Marii Uniri din perspectiva provocărilor actuale, precum și problematica spiritualității românești în universalitate, prin operele unor autori precum Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga și Constantin Brâncuși.

A fost evidențiat, de asemenea, rolul de promotor al făuririi identității naționale a Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, de la fondarea căreia se împlinesc 120 de ani.

Congresul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, face parte din Programul manifestărilor „Ziua Națională a României” – 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente