Congresul Societății Europene de Imnologie, la Timișoara

Lucrările celui de-al 26-lea congres al Societății Internaționale de Imnologie (IAH) vor debuta la Timișoara, duminică, 24 iulie, în cadrul Festivalului Timorgelfest. Congresul se desfășoară sub egida Universității de Vest din Timișoara și Filarmonica Banatul Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Consiliului Județean Timiș, Consiliului Local Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Evenimentul va debuta de la ora 18:00, în Foaierul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Festivalul se va desfășura în perioada 24-29 iulie și va cuprinde concerte corale și recitaluri de orgă, suținute la Catedrala mitropolitană din Timișoara, respectiv Domul Romano Catolic din Timișoara și celelalte lăcașuri de cult ale confesiunilor creștine implicate în acest program.

Societatea de Imnologie (IAH) se află la cel de-al 26 congres internațional și are drept scop cercetarea muzicologică și editarea de cărți de imnuri religioase, sub toate formele ei de cântare bisericească, indiferent de forma muzicală sau confesiunea creștină din care provin.

Din Societatea Internațională de Imnologie fac parte muzicologi, profesori cu doctorate în domeniul muzicii sau al teologiei, personalități, preoți și reprezentanți ai diverselor confesiuni creștine. Numărul acestora în întreaga lume depășește impresionanta cifră de 500 de membri activi.

Lucrările congresului se desfășoară în plen numai în limba germană și engleză, pentru participanții din România fiind organizată o secțiune de limba română, unde vor fi prezentate referate scurte de maximum 20 de minute.

De asemenea, în program sunt cuprinse excursii de studiu la Mănăstirea Radna, Biserica de la Densus, biserici și locații cu importanță culturală din Oradea, Arad, Lugoj etc.

În România această activitate din domeniul imnologiei a debutat la Facultatea de Muzică din Timișoara, în urmă cu mai bine de 15 ani, la sugestia profesorului Robert Muranyi. Pe parcursul acestor ani au avut loc mai multe seminarii de imnologie, coordonate de prof. dr. Felician Rosca, lucrările seminariilor de imnologie de la Timișoara fiind publicate în patru volume de ‘Studii de Imnologie’ la Editura UVT. În prezent, în România ființează Societatea Română de Imnologie, cu sediul la Timișoara, sub egida UVT. Președintele acestei societăți este prof. dr. Felician Rosca, secretar, lect. dr. Rafaela Ani Carabenciov.

Comentarii Facebook


Știri recente