Congresul Societatii Europene de Cultura

In perioada 8-13 mai 2003, Romania este gazda a 45 de membri ai Societatii Europene de Cultura care isi desfasoara lucrarile congresului anual in tara noastra, pentru prima data de la infiintare (1950). Tema centrala a intalnirii reprezentantilor a 16 state Europene a fost ‘Cultura si Culturile in Europa si dincolo de ea’. Dupa ce la Bucuresti au avut loc doua zile de dezbateri, programul a continuat in Eparhia Tomisului.

In acest sens, ieri, 12 mai a.c., la ora 10.00, in Sala Mare a Palatului Arhiepiscopal de la malul marii a avut loc o intalnire extrem de interesanta in care Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre valorile europene ale crestinismului dobrogean. De asemenea, Inalt Prea Sfintia Sa a subliniat modelul de ‘unitate in diversitate’, oferit de convietuirea a numeroase nationalitati si adepti ai diferitelor religii in spatiul dintre Dunare si Mare.

Domnul Vincenzo Cappelletti, presedintele Societatii Europene de Cultura a afirmat: ‘Dati-mi voie sa spun ca exista constiinta faptului ca religia ortodoxa are o importanta majora, care va creste de aici inainte, in lumea contemporana. De aceea, Inalt Prea Sfintia Voastra, vizita noastra aici nu este numai un gest de prietenie, ci in egala masura un gest de cunoastere. Este de asemenea un moment important al Congresului International care se desfasoara in Romania, precum si pentru lucrarile Adunarii Generale a Societatii noastre.’

Dupa plecarea de la Palatul Arhiepiscopal, programul a continuat cu o excursie de documentare la manastirile tulcene si la bazilica cu martiricon de la Niculitel.

Din Societatea Europeana de Cultura fac parte peste 30 de romani printre care Eugen Uricaru- presedintele Uniunii Scriitorilor, Eugen Simion- presedintele Academiei Romane, iar cu ocazia acestui congres, doamna doctor Aurelia Lapusean, directorul trustului de presa Cuget liber, a fost numita oficial membra a Societatii Europene de Cultura.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…