Congresul Național „Hristos Împărtășit Copiilor”, la final

Congresul național „Hristos Împărtășit Copiilor” a ajuns, astăzi, 2 septembrie, la final, informează Radio TRINITAS. După ce, ieri, 1 septembrie, participanții au prezentat și dezbătut rapoartele de activitate ale eparhiilor legate de implementarea programului național catehetic, astăzi au fost discutate măsurile care se impun în continuare. Tot astăzi a fost prezentat și un nou proiect.

Despre atmosfera din cadrul dezbaterilor a vorbit părintele Constantin Necula, consilier Misionar-Pastoral și de Imagine al Arhiepiscopiei Sibiului: „În primul rând e o bucurie pentru că am reușit să nu fim formali, ci să spunem lucrurilor pe nume și să etapizăm următoarea dimensiune catehumenală pe viitorii cinci-șase ani a acestor proiecte propuse și să deschidem un nou proiect ‘Calea’ și nu în ultimul rând s-a reașezat la lucru familia inspectorilor eparhiali care vizează cateheza. Nu în ultimul rând eu cred că va merita atunci când se mai critică Biserica pentru lipsa de aport la viața socială și la alte dimensiuni ale socialului din când în când cifrele pe care noi le-am raportat și le-am văzut în rapoartele eparhiilor să fie date publicității ca atare și să se vadă efortul magnific făcut în anumite situații de către preoți pentru a le reda copiilor demnitatea lor de mădulare vii ale Bisericii celei vii a lui Hristos”.

Mișcarea catehetică pornită în urmă cu câțiva ani în Biserică a ajuns la maturitate, a declarat, la final, coordonatorul programului „Hristos împărtășit copiilor”, părintele inspector patriarhal Constantin Naclad.

De asemenea, au fost formulate o serie de soluții și propuneri pentru anul viitor: „Pe de o parte am stabilit coordonatele implementării viitorului proiect ‘Alege Școala!’ în aria geografică a întregii țări. Mai apoi am stabilit modul de implementare a noului proiect de cateheză pentru adulți numit ‘The Way’ sau ‘Calea’, un proiect care va completa programul ‘Hristos împărtășit copiilor’ cu adresabilitate directă asupra familiei și integrării familiei în Biserică. Am stabilit, de asemenea, modul în care acest proiect se va reflecta în anul viitor 2011, Anul Familiei. Tot ca planuri de viitor s-au subliniat aici câteva nevoi speciale ale programului ‘Hristos împărtășit copiilor’ și anume de a fi mediatizat mai mult, de a cuprinde sub egida acestui program și alte activități cu copiii, în speță tabere de vară, week-end-uri catehetice, pelerinaje, seri catehetice și altele. De asemenea, pentru anul viitor am stabilit coordonatele unui concurs de genul celui care s-a derulat anul acesta, ‘Crezul meu’, un concurs de creație legat de programul ‘Hristos împărtășit copiilor’, dar cu adresă direct asupra familiei. El va fi elaborat într-o perioadă mai lungă de timp și sper să implice cel puțin un număr egal de copii pe cât a fost anul acesta în concursul ‘Crezul meu'”, a spus părintele Constantin Naclad, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Congresul național „Hristos Împărtășit Copiilor” a fost dedicat anului omagial al Crezului Ortodox. Evenimentul a reunit inspectorii eparhiali pentru cateheză din fiecare eparhie, dar și reprezentanții din Ministerul Educației și Cercetării, din Organizația World Vision și din Secretariatul de Stat pentru Culte.

Comentarii Facebook


Știri recente