Congresul Facultăților de Teologie s-a încheiat

În Sala „Conventus” din incinta Palatului Patriarhiei s-au încheiat ieri, 28 septembrie, lucrările celui de-al IV-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, informează ‘Ziarul Lumina’. Tema congresului a fost „Cercetarea teologică astăzi” la care au participat reprezentanții facultăților de teologie din țară ce au susținut prelegeri despre cercetarea teologică în spațiul universitar românesc și au evaluat lucrările celor două zile în care s-a desfășurat evenimentul.

Lucrările s-au desfășurat pe parcursul a patru sesiuni, prima sesiune fiind dedicată aniversării Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, iar ultima a avut ca temă ‘Cercetarea teologică astăzi’. Cuvântul de deschidere a congresului a fost susținut de către părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Sesiunea aniversară a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a susținut prelegerea „Cercetarea teologică – aprofundare a cunoașterii credinței și vieții bisericii”.

De asemenea, au mai prezentat alocuțiuni prof. univ. Ioan Pânzaru, rectorul Universității din București, conf. univ. Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte, și părintele conf. univ. Mihai Săsăujan, de la Facultatea de Teologie din București, care a prezentat referatul cu tema ‘Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, în documentele diplomatice’.

Teme prioritare de cercetare în teologia ortodoxă

În Sesiunea I, al cărei moderator a fost Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-a dezbătut tema ‘Cercetarea teologică în spațiul universitar românesc’. Sesiunea a II-a, a cărei temă a fost ‘Teme prioritare de cercetare în teologia ortodoxă’, a fost moderată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și au fost prezentate referatele: ‘Teme prioritare de cercetare în teologia biblică’, al părintelui prof. univ. Constantin Coman, în care a arătat că prioritățile în cercetarea biblică românească. Părintele profesor univ. Vasile Leb a susținut referatul ‘Teme prioritare de cercetare în teologia istorică’, iar pr. prof. univ. Ioan Tulcan a prezentat ‘Teme prioritare de cercetare în teologia sistematică’, în timp ce pr. prof. univ. Viorel Sava a evidențiat ‘Teme prioritare de cercetare în teologia practică’.

Sesiunea a III-a a fost moderată de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, iar tema a fost ‘Cercetarea teologică și viața Bisericii’. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Au fost susținute referatele: ‘Viața Bisericii ca obiect al cercetării teologice’ (pr. prof. univ. Emil Jurcan, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia); ‘Metode, perspective și finalități ale cercetării teologice’ (conf. univ. Cristinel Ioja, de la Facultatea de Teologie din Arad); ‘Spre o identitate proprie teologiei ortodoxe’ (lect. univ. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca) și ‘Cercetarea teologică și continuitatea Tradiției’ (pr. lect. univ. David Pestroiu). La finalul fiecărei sesiuni au avut loc discuții în plen. Ieri, au avut loc discuții pe trei grupe potrivit temelor celor trei sesiuni ale congresului, apoi, prezentarea în plen a discuțiilor din grupe și adoptarea comunicatului final.

„Ceea ce este foarte folositor pentru noi practic acum sunt anumite teme de cercetare pentru fiecare domeniu teologic. Aici mă refer la cele patru mari domenii, biblic, istoric, sistematic și practic, care vor putea fi folosite de fiecare facultate și mai ales de școlile doctorale. De asemenea, s-au făcut anumite propuneri practice ca să existe o colaborare și o legătură strânsă între școlile doctorale, între profesorii îndrumători de doctorat în așa fel încât să fie cunoscute temele care vor fi date, care sunt teme de cercetare de fapt, și să nu existe suprapuneri sau chiar fraudă. De aceea, considerăm că acest congres a fost o reușită”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, după cum informează TRINITAS TV.

Tot în cadrul sesiunii finale, au fost lansate și trei hărți realizate de Patriarhia Română în parteneriat cu Editura Cartographia și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București. Hărțile sunt destinate atât studenților și profesorilor din învățământul teologic, cât și profesorilor de religie deoarece conțin informații esențiale din Vechiul și Noul Testament și despre Asia Mică și Capadocia secolului al IV-lea.

Următorul congres național al instituțiilor de învățământ teologic superior va avea loc peste doi ani, la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…