Congresul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română

Mănăstirea Nicula din județul Cluj este, zilele acestea, gazda celui de-al V-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română. În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat în biserica Mănăstirii o slujbă de Te Deum, după cum informează TRINITAS TV. A urmat, apoi, inaugurarea Centrului de studii patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al așezământului monahal, a cărui piatră de temelie a fost pusă în toamna anului 2004, de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului.

Lucrările Congresului s-au desfășurat în amfiteatrul Centrului. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat organizatorilor și participanților, intitulat „Nevoia de fidelitate și înnoire în educația teologică universitară”.

Tema acestei ediții a Congresului a fost „Formarea, calitatea și competitivitatea în învățământul teologic universitar contemporan”.

Congresul a reunit, pe lângă reprezentanții celor 15 Facultăți și Departamente de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, și reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Secretariatului de Stat pentru Culte.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate referate atât pe teme de cercetare academică, specifice mediului teologic, dar au fost abordate și aspecte privitoare la desfășurarea procesului instructiv-educativ în cadrul învățământului teologic universitar românesc. Congresul Național al Facultăților de Teologie din Patriarhia Română este organizat o dată la doi ani.

Comentarii Facebook


Știri recente