Congresul European de Istorie a Religiilor va avea loc intre 19-23 septembrie 2006 la Bucuresti si constituie evenimentul international major al Anului Eliade. Bucurestiul devine prima capitala din Estul Europei care va fi gazda acestor manifestari despre istoria religiilor, informeaza cotidianul ‘Zi de Zi’. Istoria Religiilor este recunoscuta ca o disciplina umanista care colaboreaza si interactioneaza cu discipline ca antropologia, arheologia, etnologia, filologia, filozofia, literatura comparata, orientalistica, teologia, sociologia, istoria ideilor. La acest congres se estimeaza ca vor fi prezenti la Bucuresti peste 150 de savanti din peste 30 de tari din patru continente, la care se vor adauga peste 20 de cercetatori romani. Personalitatile cele mai reprezentative in istoria religiilor au acceptat sa vina pentru prima data in Romania si sa sustina conferintele in plen. Printre temele care vor fi dezbatute amintim: Religie greaca si romana; Crestinism si religii invecinate in Antichitatea tarzie; Iudaism, crestinism, islam in Evul Mediu; Religii iraniene; Religii indiene; Religie si modernitate; Curente hermetice si esoterice in istoria religioasa europeana; Receptia europeana a religiilor Asiei; Interactiuni religioase intre Vestul si Estul european, si Mircea Eliade si evolutiile in istoria religiilor (1986-2006). Mentionam faptul ca primul Congres international de acest fel a avut loc la Paris, in 1900, iar la cel de la Amsterdam din1950 a fost fondata International Association for the History of Religions (IAHR), si pana la reuniunile de azi, aceste congrese internationale au devenit indispensabile cercetatorilor in domeniu.
Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric
Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric de Praznicul Întâmpinării Domnului. Manifestările religioase au debutat miercuri cu slujba Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile Liturgice au fost oferite de…
Patriarhul Daniel, despre etapele întâmpinării Domnului
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat joi care sunt etapele prin care credincioşii Îl întâmpină pe Domnul Iisus Hristos. „Această întâmpinare se face în etape diferite sau stări duhovniceşti diferite”. „Mai întâi ne bucurăm, asemenea…
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, bucurie a întâlnirii omului cu Dumnezeu: PS Ieronim
Când Dreptul Simeon îl primește în brațe pe Pruncul Iisus, „bucuria lui mare este dincolo de dezlegarea greutăților și neputințelor firești ale vârstei înaintate, este bucuria întâlnirii cu Dumnezeu”, a spus joi Episcopul Daciei Felix.…
În imagini: Episcopul Tulcii a binecuvântat viile la Mănăstirea Saon
Preasfințitul Părinte Visarion a sfințit miercuri, în ziua de sărbătoare a Sf. Mc. Trifon, viile de la Mănăstirea Saon, județul Tulcea. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, apoi Sfințirea Mică a apei și a binecuvântat viile…
PS Timotei Prahoveanul: Cea mai mare cinste este aceea de a-L purta în palme pe Mântuitorul Hristos euharisitic
„Cea mai înaltă cinste pe care o primește un om acum este aceea de a-L purta pe Mântuitorul Hristos euharisitic în brațele lui, sau în palmele lui”, a spus joi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.…