Congres Internațional de Teologie dedicat Sf. Împărați, la Palatul Patriarhiei

În 2013, Patriarhia Română omagiază două dintre cele mai importante personalități ale istoriei Creștinismului: pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit să aniverseze, la nivelul întregii Patriarhii, împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano.

Unul dintre evenimentele culturale organizate în acest context este Congresul Internațional de Teologie Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii.

Evenimentul a început astăzi la Palatul Patriarhiei și reunește teologi, istorici, bizantinologi, profesori universitari din țară și străinătate. Moderatorul evenimentului a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților: „Viața și sfințenia Sfinților Împărați trebuie privite dintr-o perspectivă liturgică, aghiografică și spiritual. Faptul că Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost cinstiți încă din veacul al IV-lea ca sfinți este o realitate mărturisită de mai multe izvoare istorice. Sfinții Împărați Constantin și Elena se bucură astăzi de o popularitate și o evlavie deosebită datorită calităților lor sufletești, a credinței în Dumnezeu și a dragostei față de Biserică, a milosteniei și a jertfelniciei care caracterizau viața lor liturgică. Ca apărători ai libertății creștine și ctitori de locașuri sfinte importanța Sfinților Împărați Constantin și Elena este covârșitoare devenind modele de slujire a Bisericii și de mărturisire a credinței creștine în societate și în familie prin îmbinarea armonioasă dintre înțelepciune și evlavie, credință și dărnicie sau generozitate. Felicităm pe toți organizatorii și participanții la acest congres internațional dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena. Să ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel înviat din morți să binecuvinteze lucrările acestei întruniri academice”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, au urmat mesajele din partea: Ministerului Educației Naționale, transmis de domnul ministru Remus Pricopie; Ministerului Educației Naționale, transmis de domnul Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică; Secretariatului de Stat pentru Culte, citit de secretarul de stat Victor Opaschi; Academiei Române, prezentat de către Acad. Ionel Haiduc, președintele instituției; Universității din București, citit de către Prof. Dr. Mircea Dumitru, rectorul acestei instituții de învățământ.

În partea a II-a a lucrărilor au prezentat Prof. dr. Adolf Martin Ritter, Facultatea de Teologie, Universitatea din Heidelberg, Germania cu expunerea Împăratul Constantin și creștinii în lumina ultimelor cercetări și Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu, Academia Română cu prezentarea Creștinismul pe teritoriul României în vremea lui Constantin cel Mare la populația autohtonă și barbară.

Lucrările congresului se vor desfășura în perioada 21-24 mai atât la Palatul Patriarhiei, cât și în Aula Academiei Române.

FOTO: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente