Congres de geriatrie la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei s-a desfășurat astăzi, 28 februarie 2012, Conferința 2012 a proiectului „Stagii de practică geriatrică valorizate într-un context transnațional modern” (SPGT), implementat de Asociația Filantropică Medical-Creștină „Christiana” în mai multe regiuni de dezvoltare din România și Belgia, pentru inserția pe piața muncii a asistenților medicali și îmbunătățirea perioadei de viață a vârstnicilor, informează Ziarul Lumina.

În cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele primului an de proiect și s-a discutat planul strategic pentru anul următor. Potrivit celor afirmate de Diana Georgiana Buttu, asistent manager proiect, în primul an de proiect, 266 de elevi din cinci școli sanitare românești au beneficiat de stagii de practică geriatrică a câte două săptămâni în Belgia, în rezidențele medicalizate pentru persoane vârstnice, urmând ca anul acesta să meargă în Belgia încă 93 de elevi. Până la finalul proiectului, în 2013, participă la stagii de practică în Belgia, în total, 930 de elevi asistenți medicali din școlile românești care au oportunitatea de a-și însuși un tip de practică profesională și modernă și de a o transfera și implementa în România, pentru a dezvolta un sistem național modern și uman de găzduire și îngrijire a persoanelor vârstnice.

Conferința a fost deschisă de dr. Nestor Tache, manager de proiect. În continuare, dr. Pavel Chirilă, președintele Asociației Filantropice Medical-Creștină „Christiana”, a vorbit despre șansa pe care o oferă proiectul pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții vârstnicilor din sistemul geriatric românesc. „Cu doi ani în urmă, a apărut pentru noi o speranță: speranța că putem dezvolta un proiect european prin care elevii noștri să poată fi competitivi pe plan european. Astăzi, experimentăm certitudinea că proiectul european reușește să atingă nivelurile pe care ni le-am propus. Speranța este tonică, certitudinea este confortabilă, dar în spatele lor se găsesc multe mii de ore de muncă, de muncă până la epuizare uneori, atât a elevilor noștri, cât și a echipei manageriale conduse de dr. Nestor Tache. Ne-am convins în acest timp că schimbarea unei mentalități necesită un travaliu mult mai dur decât infuzarea unei culturi, într-un anume spațiu. Ne place să credem după acești doi ani că am câștigat această experiență și că proiectul a reușit. M-am convins în acești doi ani de un adevăr exprimat de-a lungul istoriei: «suferința umană este măsura tuturor lucrurilor», după cum spunea cândva un Sfânt Părinte. Suferința umană este un motiv suficient de puternic în cazul nostru ca diferențele culturale, etnice, lingvistice, politice, religioase, să nu fie o piedică. Legăturile acestea umane care se fac la patul bolnavului, din fericire, sunt trainice, durează mult și nu pot fi spulberate de motive ușoare”, a spus dr. Pavel Chirilă.

Despre Proiectul SPGT

Proiectul SPGT este un proiect strategic partenerial, educațional și medical, ce se implementează între 2010 și 2013, în România și Belgia. El se derulează într-un context social european preocupat de valorizarea resurselor umane, în general, și medicale, în particular, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate, al creșterii calității vieții și prelungirii speranței de viață a populației. Partenerii naționali ai Asociației „Christiana” sunt cinci școli postliceale sanitare cu o bogată experiență didactică și pedagogică, precum și forul metodologic național de formare a personalului medical geriatric și de îndrumare în domeniul geriatriei și gerontologiei din România. Partenerul transnațional „Armonea” este cel mai important operator privat din Belgia în domeniul găzduirii și îngrijirii persoanelor vârstnice și, totodată, un model instituțional geriatric european, cu 49 de așezăminte, 4.815 de rezidenți și 2.800 de angajați (de cele mai diverse naționalități), promotor al unei asistențe specializate și ultramoderne, fundamentate și desfășurate pe deprinderile occidentale ale umanismului secularizat, cu respect principial față de tradițiile și valorile moral-religioase. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU și este implementat în colaborare cu Ministerul Muncii, al Familiei și al Protecției Sociale, AMPOSDRU și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.

Comentarii Facebook


Știri recente