Conferire de titluri de onoare la Blaj

La 15 mai 2003, Blajul a sarbatorit 155 de ani de la Revolutia din 1848, mai precis de la Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii din 3/ 15 mai, cand a fost definitivat programul politic de lupta a romanilor din Transilvania pentru drepturi nationale, economice, sociale, politice si culturale, strigandu-se intr-un glas ‘Noi vrem sa ne unim cu tara’.

Cu aceasta ocazie, pe Campia Libertatii din aceasta localitate au fost dezvelite busturile in bronz ale Mitropolitului Ortodox al Transilvaniei Andrei Saguna si Episcopului Greco-Catolic Ioan Lemeni, care vin sa intregeasca ansamblul sculptural monumental al fruntasilor Revolutiei pasoptiste si ai culturii romanesti.

Academicianul Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, prezent la eveniment, a subliniat faptul ca prin acest act se repara nedreptatea infaptuita in 1973, la inaugurarea ansamblului sculptural, cand cei doi ierarhi nu au putut sa isi ocupe locul meritat in istorie.

Dezvelirea celor doua busturi si depunerea de coroane a fost urmata de un Te Deum savarsit de Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, si Inalt Prea Sfintitul Lucian, Intaistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma din Transilvania.

La orele 12.00, in Casa de Cultura a Municipiului Alba Iulia, in prezenta unui numeros public, primarul orasului Blaj a conferit titlul de cetatean de onoare celor doi Inalti Ierarhi, ‘pentru intreaga activitate spirituala si de mentinere a credintei crestine’.

La ceremonie au asistat dl. Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, Acad. Ioan Scurtu – consilier al presedintelui Romaniei, prefectul judetului Alba, presedintele Consiliului Judetean. In finalul ceremoniei, Inaltii ierarhi s-au intretinut cu personalitatile prezente.

Comentarii Facebook


Știri recente