Conferințele semestriale preoțești de toamnă 2012 din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, desfășurate sub egida ‘Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’, au continuat joi, 4 octombrie 2012 la Centrul de Conferințe ‘Providența’ din Iași cu întrunirea preoților din protopopiatele Iași 3, Pașcani și Hârlău. Întâlnirea, care a fost condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a avut în prezidiu pe pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pe pr. Mihail Roșu, protopop al Protoieriei Iași 3, pe pr. Pavel Postolachi, protopop al Protoieriei Pașcani, pe pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău, dar și un invitat special, în persoana preotului ortodox american George Aquaro, misionar și specialist în tratarea dependenței din cadrul OCMC.
După cum ne informează Ziarul Lumina, după cuvântul de deschidere ținut de IPS Teofan, în care Înalt Preasfinția Sa a subliniat necesitatea, în contextul actual, a colaborării și a împărtășirii experienței pastorale cu misionari ortodocși din străinătate, pr. George Aquaro a vorbit despre cumplita boală a dependenței, dar și despre tămăduirea ei din perspectiva psihoterapiei ortodoxe. În prima parte a discursului, părintele a arătat că doar credința îl ajută cu adevărat pe omul pătimaș să-și depășească boala: ‘Omul nu se poate cunoaște pe sine și nu se poate vindeca dacă nu-l cunoaște cu adevărat pe Dumnezeu. Toate problemele încep în momentul când omul este singur, separat de Dumnezeu. De ce spun aceasta? Pentru că Dumnezeu l-a creat pe om nu pentru a fi singur, ci pentru a trăi în comuniune, cu o capacitate infinită de a se bucura. În acest sens, Dumnezeu a sădit în om dorul de El, și neliniștit este sufletul omului până ce își găsește odihna în Cel ce l-a creat, după cum afirmă Fericitul Augustin. Omul are datoria să fie mai mult decât ceea ce este, să fie în permanență într-un urcuș duhovnicesc. De aici tragem concluzia că durerea nu este opusul fericirii, ci din contră, ea ne atenționează că trebuie să continuăm în urcușul nostru, că nu suntem ceea ce ar trebui să fim, anume dumnezei după har’. În continuare, pr. Aquaro a vorbit despre apariția adicției la om și despre modul cum ea poate fi vindecată: ‘Dorința a fost sădită de Dumnezeu în om pentru ca acesta să caute cele duhovnicești. Orientată în mod eronat spre propria persoană a omului, dorința devină păcat, apoi patimă. Patima însă nu e decât un simptom al adevăratei probleme, ale cărei rădăcini sunt frica și lipsa comuniunii reale cu Dumnezeu. Fugind de frică, omul cade în patimă, care îl distruge, făcându-l insensibil. De aceea, o vindecare reală în aceste cazuri nu poate fi făcută decât în Biserică, care oferă mediul în care comunicăm atât cu Dumnezeu, cât și duhovnicește, cu aproapele nostru’.
În partea a doua a conferinței, în care preoții prezenți au pus întrebări invitatului, pr. George Aquaro a mărturisit cum s-a convertit la credința ortodoxă. ‘Am fost crescut fără a avea vreo credință religioasă, părinții mei fiind apostaziați din Biserica Romano-Catolică. Am început să-l caut pe Dumnezeu la vârsta de 22 de ani, după terminarea facultății. Fiind în timpului stagiului militar, am ajuns în Grecia, unde am remarcat cu mirare că bisericile ortodoxe, de o frumusețe deosebită, erau majoritatea construite sus, pe stânci. Întrebând la un moment dat pe un grec de ce bisericile lor au fost construite pe înălțimi, acesta mi-a răspuns că motivul ar fi fost desele invazii ale turcilor de altădată, care tot timpul incendiau lăcașurile de cult, iar poziționarea acestora la o anumită înălțime și distanță le proteja. În momentul acela am realizat că pentru ei bisericile respective chiar contează, chiar sunt cu adevărat valoroase. Venind dintr-o țară unde oamenii își schimbă bisericile și apartenența religioasă mai tot timpul, lucrul acesta m-a impresionat. Mai târziu, înscriindu-mă la cursurile unui seminar protestant pentru a obține o diplomă în istorie, am avut șansa ca primul curs, cel de greacă biblică, să-mi fie predat de un preot grec ortodox. Apropiindu-mă de acel preot și aflând că totul are sens și logică în Ortodoxie, am decis că în această Biserică îmi este locul’, a spus pr. Aquaro.
Următoarele conferințe semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor au loc azi. Începând cu ora 9:00, la Sala Teatrului din Dorohoi se vor reuni preoții din protopopiatele Dorohoi, Săveni și Botoșani, iar începând cu ora 15:00, la sediul Protopopiatului Botoșani se vor reuni preoții din cele 158 de parohii ale Protopopiatului Botoșani.