Conferințele semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor, la final

Conferințele semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor, prezidate de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au încheiat miercuri, 9 octombrie 2012, cu reuniunea preoților din protopopiatele Piatra Neamț și Roznov, informează Ziarul Lumina. Discuțiile din cadrul întâlnirilor preoțești din toamna aceasta s-au axat în general pe aspecte privind vindecarea patimilor cu ajutorul psihoterapiei ortodoxe, invitatul special fiind pr. George Aquaro, misionar al Orthodox Christian Mission Center (OCMC) și voluntar în cadrul Programului Național Antidrog (PNA) al Bisericii Ortodoxe Române.

Desfășurate sub egida ‘Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’ și având ca tematică ‘Patimile și vindecarea lor în Biserica Ortodoxă’, conferințele semestriale preoțești din Arhiepiscopia Iașilor au continuat la sfârșitul săptămânii trecute cu întâlnirile protopopiatelor Dorohoi, Săveni, Darabani și Botoșani, desfășurate în ‘Sala Teatrului’ din Dorohoi și, respectiv, la sediul Protopopiatului Botoșani. Consfătuirile au fost prezidate de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la eveniment au participat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, invitatul special pr. George Aquaro, misionar OCMC și voluntar în cadrul PNA al Bisericii Ortodoxe Române, cât și protopopii preoților prezenți, respectiv pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, și pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani.

Luni, 8 octombrie, la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț a avut loc conferința semestrială a protopopiatelor Târgu Neamț și Ceahlău, din prezidiu făcând parte, alături de IPS Teofan, pr. Iulian Negru, pr. George Aquaro, cât și pr. Ioan Dogariu, protopop de Târgu Neamț, și pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Consfătuirile de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor s-au încheiat ieri cu întrunirea preoților din protopopiatele Piatra Neamț și Roznov, desfășurată în Sala de conferințe a Prefecturii Piatra Neamț, la care au participat și pr. Valentin Tofan, protoiereu de Piatra Neamț, și pr. Vasile Țoc, protoiereul Protopopiatului Roznov.

În cadrul conferințelor semestriale preoțești din această toamnă, atât IPS Teofan, cât și pr. George Aquaro au subliniat faptul că patimile sunt ‘urgențe spirituale’, iar vindecarea în totalitate a acestora nu poate avea loc decât în Biserică, spațiul sacru al existenței, unde are loc sinergia dintre om și lucrarea lui Dumnezeu. Tot în cadrul conferințelor, preoții participanți au vizionat filme tematice și au achiziționat cărți ce tratează problema vindecării adicției din perspectivă ortodoxă.

‘Conferințele preoțești organizate de Arhiepiscopia Iașilor în această toamnă au avut un deosebit impact asupra participanților, dovadă fiind întrebările numeroase pe care le-au primit invitații. Cred că psihoterapia ortodoxă poate fi aplicată cu succes în parohiile noastre, ea reprezentând întoarcerea și trăirea cu intensitate a învățăturilor Sfinților Părinți despre mecanismul patimilor și vindecarea lor. În ceea ce-l privește pe părintele George Aquaro, invitatul special al întrunirilor, acesta s-a declarat impresionat de oamenii pe care i-a întâlnit și de binecuvântarea pe care o avem noi, preoții ortodocși din România, aceea de a ne avea unii pe alții și de a avea biserici de o frumusețe deosebită’, a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

În cadrul conferințelor semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor din acest an, preoții participanți au avut posibilitatea de a-l cunoaște și pe Floyd Frantz, misionar specialist OCMC și consilier în adicții, care a răspuns și el la întrebări.

Comentarii Facebook


Știri recente