Conferințele preoțești semestriale din Arhiepiscopia Iașilor, la final

Luni, 25 iunie 2012, a avut loc ultima conferință preoțească din Arhiepiscopia Iașilor, ce a reunit preoții din protopopiatele Roznov și Ceahlău, potrivit Ziarul Lumina. Conferința a avut loc la frumoasa Biserică ‘Sfântul Nicolae’ din Roznov și a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Dintre slujitori au făcut parte și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov, și pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. Răspunsurile la strană au fost date de preoții celor două protopopiate.

După Sfânta Liturghie au debutat lucrările conferinței preoțești, IPS Teofan deschizând discuțiile referitoare la suferință și înțelegerea ei prin credință. În continuare, au rulat mai multe filme tematice, printre care unul privind activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iașilor, și au fost expuse diapozitive cu fotografii pe tema suferinței și cum poate fi ea vindecată cu ajutorul credinței.

În cadrul conferinței, părintele Vasile Bogdan de la parohia Șovoaia, Protopopiatul Roznov, a prezentat referatul ‘Suferința și înțelegerea ei prin credință’, în care a vorbit despre puterea vindecătoare a rugăciunii și a Tainei Sfântului Maslu. ‘Proclamarea anului 2012 drept ‘An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’ ne arată pe deplin că Sfântul Maslu este taina care reface armonia persoanei, care îi cicatrizează rănile sufletești prin puterea Duhului Sfânt prezent în untdelemnul sfințit cu care este însemnat bolnavul. Rugăciunea Bisericii este de multe ori mai puternică decât a celui bolnav, lucru întărit de minunea vindecării paraliticului adus în fața Mântuitorului Hristos de cei patru prieteni ai lui. Acești prieteni reprezintă Biserica ce se roagă nu doar pentru cei prezenți, ci și pentru cei ce sunt în suferință, boală, necazuri sau dureri, mai ales atunci când viața doare’, a spus pr. Vasile Bogdan.

Conferința a continuat cu o serie de discuții legate de tema întrunirii, preoții prezenți aducând mai multe mărturii despre suferință întâlnite în activitatea lor pastorală. În încheierea conferinței, s-au discutat mai multe probleme administrative și probleme ce țin de rânduielile tipiconale, iar mai mulți preoți parohi din cele două protopopiate s-au înscris în faza a doua a proiectului ‘Rețea de saituri pentru parohii și mănăstiri’, dezvoltat de Doxologia Media, urmând ca paginile acestora să fie dezvoltate în următoarele săptămâni.

‘Tema conferinței de astăzi a fost inspirat aleasă, întrucât societatea noastră este dominată de suferință trupească și sufletească. Este necesar pentru credincioșii noștri să înțeleagă că alături de mângâierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pot trece mai ușor de suferință. Cu Dumnezeu alături, suferința devine paradoxal o bucurie și o mângâiere. Chiar dacă uneori suferința nu poate fi îndepărtată, credința în Mântuitorul Hristos ne ajută să trecem prin suferință și să o depășim’, a declarat pr. Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov.

‘Ne-am bucurat în mod cu totul special de venirea Înalt Preasfințitului în mijlocul nostru și de împreuna-slujire a Sfintei Liturghii. Soborul de slujitori a fost format din cinci preoți ai protopopiatului nostru și din cinci preoți ai protopopiatului Roznov’, a spus pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…