Conferințele preoțești din semestru I al anului 2012 în Episcopia Caransebeșului

În Episcopia Caransebeșului s-au desfășurat Marți, 29 mai și miercuri, 30 mai, conferințele preoțești din semestrul I al anului 2012, ce au adunat preoții din cele patru protopopiate ale eparhiei. Cele două conferințe s-au desfășurat în sala mare a Casei de cultură orășenească din Oravița cu preoții protopopiatelor Oravița și Reșița și în Sala de festivități ‘Episcop Elie Miron Cristea’ a Episcopiei Caransebeșului, cu preoții protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane.

Ambele conferințe au fost precedate de săvârșirea slujbei de Te Deum în Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Oravița, respectiv în Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș și au fost prezidate de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Întrucât tema stabilită de către Patriarhia Română a fost legată de declararea anului 2012 ca ‘An omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’, conferențiarul invitat din acest prim semestru a fost prof. univ. dr. Pavel Chirilă, președintele Asociației Române a Medicilor Fitoterapeuți, doctor în științe medicale, medic primar medicină internă. Tema conferinței a fost ‘Elemente de bioetică creștină în pastorația clerului’. Subiectul tratat a fost discutat și în a doua parte a conferinței, în urma întrebărilor adresate de către preoții participanți.

Prezența profesorului Pavel Chirilă la conferințele preoțești din Episcopia Caransebeșului se întemeiază și pe faptul că acesta își are originile în județul Caraș-Severin, mai precis în localitatea Slatina Nera, unde și-a adus contribuția pentru ctitorirea unei importante mănăstiri, urmând ca în viitorul apropiat să ctitorească prima clinică de recuperare oncologică din România.

Referindu-se la conferințele preoțești organizate în această perioadă, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a precizat: ‘Cu mare bucurie l-am așteptat la conferința preoțescă a primului semestru din acest an pe domnul prof. dr. Pavel Chirilă, care a susținut în fața preoților din episcopia noastră conferința cu tema ‘Elemente de bioetică creștină în pastorația clerului’. Punctăm în acest fel și anul jubiliar închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor. Foarte important, și trebuie să menționăm acest lucru, este că domnul doctor a susținut și ieri o conferință în fața preoților protopopiatelor Oraviței și Reșiței, la Oravița și astăzi la Caransebeș în fața preoților protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane. Preoții s-au arătat foarte interesați, au pus foarte multe întrebări și credem că domnul profesor a venit în întâmpinarea multor probleme cu care preoții noștri se întâlnesc, atât probleme de pastorație, cât și probleme duhovnicești, mai ales că bioetica este foarte mult discutată la ora actuală și trebuie abordată din punct de vedere creștin’.

În ultima parte a celor două conferințe s-au discutat diferite probleme administrative și pastorale existente în parohiile Episcopiei Caransebeșului, potrivit Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente