Conferințele pastoral-misionare de toamnă în Mitropolia Olteniei

Protopopiatul Craiova Sud a deschis seria conferințelor pastoral-misionare de toamnă în Arhiepiscopia Craiovei, în prima zi a lunii noiembrie. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În aceeași zi, preoții Protoieriei Râmnicu Vâlcea s-au întrunit în cadrul Așezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului eparhial, informează „Ziarul Lumina”.

Preoții din Protoieria Craiova Sud s-au întrunit joi, 1 noiembrie, de praznicul Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, pentru lucrările primei conferințe pastoral-misionare de toamnă programate în Arhiepiscopia Craiovei. Activitatea, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la altarul Bisericii „Sfinții Împărați” – Obedeanu din Craiova.

Prelegere pe tema Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor

Cea de a doua parte a întâlnirii a fost găzduită de Centrul de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova. În deschidere, preotul Ion Resceanu, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova, a prezentat referatul cu tema „Îngrijirea bolnavilor în raport cu Taina Sfântului Maslu”. Pe parcursul prelegerii sale, preotul Resceanu a trecut în revistă principalele aspecte doctrinare, canonice, liturgice și misionar-pastorale, constitutive Tainei Sfântului Maslu. La final, a prezentat activitățile Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități „Sfânta Ecaterina”, care-și desfășoară activitatea sub egida Parohiei Mântuleasa și a Asociației „Vasiliada”. În ultima parte a întâlnirii, preoții prezenți au discutat pe marginea temei prezentate, cu exemple practice, desprinse din viața de parohie.

„În Taina Sfântului Maslu preotul nu este separat de bolnav”

La final, IPS Mitropolit Irineu le-a vorbit clericilor prezenți despre rolul și importanța pe care trebuie să o aibă Taina Sfântului Maslu în viața credincioșilor. „Această Sfântă Taină s-a constituit pe cuvintele Domnului Hristos: „bolnav am fost și M-ați cercetat”. Mai mult, Însuși Mântuitorul i-a vindecat pe cei bolnavi și le-a dat putere Sfinților Apostoli să vindece orice boală și orice neputință în popor. Sfântul Apostol Iacob, vorbind despre darurile acestei Sfinte Taine, îndeamnă: „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului” (Iacov 5, 14). Știm bine că plata păcatului este moartea și tot ceea ce intră în noi și ne este străin ne provoacă dureri aproape insuportabile. Prin Taina Sfântului Maslu nu facem altceva decât să-i încredințăm lui Dumnezeu aceste suferințe, pentru că El a luat suferințele noastre și le-a purtat. De aici înțelegem că trebuie să stăm în comuniune unii cu alții și să ne rugăm pentru cei bolnavi, fără să excludem propriile noastre suferințe, știind că, în această Sfântă Taină, preotul nu este separat de bolnav”, a conchis IPS Irineu.

Preoții din Protoieria Râmnicu Vâlcea în conferință

În Sala de conferințe „Iosif Episcopul” a Așezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-au desfășurat joi, 1 noiembrie, lucrările primei Conferințe pastoral-misionare de toamnă din Arhiepiscopia Râmnicului. Dedicate „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, lucrările conferinței au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești și a slujbei de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală. La slujba de Te Deum a luat parte și chiriarhul locului, Înalt Preasfințitul Gherasim.

După slujbă, lucrările conferinței au continuat în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului pastoral-cultural sub președinția IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. La lucrările conferinței au luat parte și membrii Permanenței eparhiale.

În deschiderea conferinței, IPS Gherasim a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a rezumat tema conferinței, vorbind celor prezenți despre importanța pastoral-misionară a Tainei Sfântului Maslu, rolul social-comunitar și implicațiile ei în înnoirea spiritualității contemporane. În cadrul ședinței, au fost prezentate următoarele referate pe tema Tainei Sfântului Maslu: „Taina Sfântului Maslu – Catehizarea credincioșilor” – pr. Laurențiu Ceaușu, Parohia Câineni II, „Taina Sfântului Maslu – Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor” – pr. George Cernea, Parohia Rădăcinești, „Taina Sfântului Maslu – Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii și slujitorilor ei” – pr. Gheorghe Chebăruș, Parohia Râureni.

Următoarea conferință preoțească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc luni, 5 noiembrie, la Horezu, și va reuni preoții din Protopopiatul Horezu.

Comentarii Facebook


Știri recente