Conferințele Ai copil. Învață să fii părinte! continuă la Iași

Cea de-a IV-a ediție a proiectului „Ai copil. Învață să fii părinte!” a continuat marți seară în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași cu a doua conferință a seriei, intitulată „Mami, eu cresc! Tu ce faci? Învățături despre atenție”, susținută de diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, după cum informează „Ziarul Lumina”.

A patra ediție a seriei de conferințe „Ai copil. Învață să fii părinte!”, organizată de Fundația „Varlaam Mitropolitul” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și de Asociația „Părinților isteți” din București, cu sprijinul Radio Itsy Bitsy, a reunit marți, 27 noiembrie, numeroși actuali și viitori părinți, dornici să afle mai multe despre rolul atenției în viața de familie. Invitatul serii de dialog a fost diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, care a susținut prelegerea „Mami, eu cresc! Tu ce faci? Învățături despre atenție”.

În debutul prezentării, invitatul a vorbit despre tema și scopul conferinței: „Întâlnirea din această seară îi invită pe toți participanții la o experiență a interiorității, nu la ceea ce se poate verbaliza cu ușurință. Interioritatea noastră este un spațiu în care intrăm foarte rar, iar adesea comunicarea noastră reprezintă o explozie de cuvinte și cam atât. Interioritatea are nevoie de tăcere, iar spiritualitatea răsăriteană vorbește despre acest lucru și despre posibilitatea de a ne descoperi pe noi înșine într-o stare de tăcere, de înfrânare, de retragere lăuntrică în noi înșine. Ideea esențială pe care trebuie să o însușim cu toții este că nu putem să dobândim un comportament și o viață emoțională, alături de gânduri frumoase și atenție, dacă nu avem această atenție orientată spre noi înșine”.

„Trăim într-o lume în care eticheta e reificată”

În continuare, diac. Sorin Mihalache a subliniat rolul negativ al culturii în care trăim pentru viața de familie: „Trăim într-un spațiu populat cu foarte multe simboluri, cu foarte multă culoare, cu foarte multe invitații de ordin economic, social, cultural, sau al divertismentului, și viața noastră interioară este profund afectată, uneori în sens bun, alteori în sens rău, de toate aceste eforturi ale corporațiilor și organizațiilor, care încearcă să ne ofere în mod liber experiențe de devenire. E legibil și e bine că avem o lume în care există foarte multe eforturi și variante culturale de a ne dezvolta, dar în același timp suntem provocați profund în interioritatea noastră la o anumită viață retrasă din această lume. Specialiștii au făcut aprecierea lumii în care trăim, spunând că trăim într-o cultură a exteriorității, în care suntem trași din noi înșine în afară în permanență, o cultură care ține foarte mult de cum mă îmbrac, de cum vorbesc, de ce știu, de ce spun că știu, de cât de bine îmi apăr minusurile, de cât de convingător sunt în ceea ce spun. Nu întâmplător un filosof contemporan spunea că trăim într-o lume în care eticheta e reificată, adică eticheta e transformată în lucru și devine mai importantă decât conținutul. Când ne întoarcem acasă, în spațiul nostru privat, avem de a face cu o prelungire a acestei culturi a exteriorității, iar Olivier Clement, un gânditor creștin din spațiul francez, a formulat acest lucru, spunând că trăim într-o civilizație a culturii psihice, în care oamenii au oferte psihice foarte tentante și foarte dense din punctul de vedere al stimulilor”.

Despre problema atenției, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, diac. Sorin Mihalache a arătat că „există unele rezultate care arată că multitasking-ul, această obișnuință profesională a zilelor noastre, este incompatibil cu capacitatea de concentrare a atenției. Nu e rău să avem atenție distributivă, problema e dacă dăm și lăsăm mintea noastră doar cu genul acesta de experiență. Privitor la copii și la rezultatele lor școlare, la capacitatea de învățare și de memorare a lucrurilor noi, experiența de multitasking duce la rezultate din ce în ce mai slabe pe termen lung. Densitatea de stimuli pe care copiii îi au prin joc sau prin divertisment îi inabilitează pe ei să recepteze bucuria, frumusețea și partea terapeutică din întâlnirea cu realitatea obișnuită. Majoritatea părinților sunt nemulțumiți de ceea ce fac, dar nu reușesc să se schimbe în mod major. Dificultatea vine din faptul că spre ce ne concentrăm și cu ce ne cheltuim timpul vieții și al conștiinței noastre, în direcția aceea mergem și acolo progresăm, dar pierdem capacități serioase pentru realizarea unor lucruri profunde, care au și ele nevoie și de energia noastră, și de timpul nostru”.

Spre final, invitatul a subliniat importanța dragostei familiale, temei al unei vieți sănătoase: „S-a constatat că oamenii iubiți în familie și cei care iubesc sunt mult mai sănătoși decât cei care nu se lasă cuceriți de acest sentiment. Iubirea ne face sănătoși, iar acest lucru din punct de vedere creștin este extrem de edificator, arătându-ne faptul că iubirea este constitutivă, este ființială omului și familiei din care face parte”.

Conferințele „Ai copil. Învață să fii părinte!” vor continua azi, de la ora 18:00, cu prezentarea „Mâncarea care te salvează. Sau nu…”, susținută de Marius Tudosiei, fost jurnalist și director de marketing la „Jurnalul Național”, în prezent bucătar autodidact. Ca o continuare a conferințelor din cadrul acestei ediții, diac. Sorin Mihalache va susține în data de 30 noiembrie, între orele 17:00-20:30, și în data de 1 decembrie, între orele 09:00-19:00, la sediul Școlii „Varlaam” din Lascăr Catargi nr. 33, atelierul „Mami! Eu cresc, tu ce faci? Rolul atenției în dezvoltarea relațiilor cu copiii”.

Comentarii Facebook


Știri recente