Conferințe preoțești la Timișoara și Arad

Preoții din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și Arhiepiscopiei Aradului se întâlnesc în aceste zile în cadrul conferințelor de primăvară pentru a dezbate o serie de aspecte referitoare la tema „Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Aspecte teologice, eclesiologice și liturgice”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În Arhiepiscopia Timișoarei, conferințele preoțești au debutat miercuri, 30 mai, urmând a se desfășura până în data de 7 iunie. Vineri, 1 iunie, a avut loc cea de-a treia conferință din cadrul conferințelor preoțești la sediul Protopopiatului Timișoara II, întâlnirea fiind prezidată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În prima parte a conferinței a avut loc obișnuitul Te Deum, în cadrul căruia preotul Cosmin Panțuru a rostit cuvântul de învățătură care s-a centrat în jurul praznicului Rusaliilor, accentuând importanța întemeierii Bisericii și rolul nostru de creștini în viața Sfintei Biserici.

După apelul nominal a avut loc susținerea referatului ‘Anul Sfântului Maslu, importanța Sfântului Maslu, mărturii biblice atât din Vechiul, cât și din Noul Testament, mărturii patristice, săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și recomandări’. Referatul susținut a accentuat rolul major al Tainei Sfântului Maslu în viața credincioșilor, precizând că este singura Taină unde sunt citite 7 Evanghelii și 7 citiri din Apostol. Pe lângă atingerea ce se face cu untdelemn sfințit, pe care preoții o fac pe capetele credincioșilor, pentru a trimite harul vindecător și sfințitor al lui Dumnezeu, punem în centrul Tainei și Sfânta Evanghelie și mărturisim prin aceasta că în vestea cea bună este o putere lucrătoare a lui Dumnezeu, care îi întoarce pe oameni la El, îi convertește pe cei necredincioși la credință, cum s-a întâmplat în Ziua Cincizecimii, dar totodată îi recentrează pe credincioși asupra vieții duhovnicești și îi curățește de păcate’, ne-a declarat protopopul Mircea Szilagyi al Protopopiatului Timișoara II. În partea a doua a conferinței s-au analizat activitatea de asistență socială la nivelul parohiilor și situația justificării sumelor alocate construcțiilor de la bugetul de stat. Conferințele preoțești vor continua și în celelalte centre protopopești din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei astfel: 5 iunie, Protopopiatul Deta, 6 iunie, Protopopiatul Sânnicolau Mare, și 7 iunie, Protopopiatul Făget.

Întâlnirea preoților din Protopopiatul Ineu

Și preoții din Protopopiatul Ineu, Arhiepiscopia Aradului, s-au întrunit în conferință preoțească pe aceeași temă, însă miercuri, 30 mai.

Întrunirea a debutat cu un Te Deum în biserica parohială din Ineu. După oficierea slujbei de Te Deum, protopopul Moise Nica a rostit un cuvânt introductiv, salutând prezența în plenul conferinței a pr. Iacob Bupte, delegatul Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Timotei al Aradului.

În continuare, s-a trecut la expunerea conferinței propriu-zise, susținută de către referentul principal, pr. Bogdan Oneț de la Parohia Bocsig, care a prezentat un referat cu tema: ‘2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Aspecte teologice, eclesiologice și liturgice’, propunând auditorului o prelegere foarte bine concepută și riguros documentată. Au fost reliefate pe larg mai multe aspecte, și anume: ‘Taina Sfântului Maslu – prezentare biblico-patristică și istorică’; ‘Taina Sfântului Maslu – aspect liturgic’; ‘Practici neliturgice și necanonice privind Taina Sfântului Maslu’ și ‘Taina Sfântului Maslu în biserica romano-catolică și în bisericile protestante’. Concluzionând, părintele referent a arătat că, ‘prin Tainele sale, Biserica oferă harul cel dumnezeiesc celor ce cu credință curată doresc mântuirea și cu atât mai mult, celor ce au căzut în suferință din cauza păcatelor știute și neștiute, care au rănit sufletul și se manifestă prin boli asupra trupului. Căci suferința trupească este și rezultatul nemijlocit al multor și grele păcate. Și dacă un mădular este bolnav, toate mădularele sunt în suferință. Scopul imediat al Tainei Sfântului Maslu constă în iertarea păcatelor și alinarea suferințelor bolnavului, pricinuite de păcate’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…