Conferințe preoțești în mai multe eparhii

În această perioadă, în mai multe eparhii ale Bisericii noastre au loc conferințele pastoral-misionare de toamnă, informează cotidianul „Ziarul Lumina’.

Ieri, 4 noiembrie 2009, în Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat conferința preoțească a semestrului 2 cu preoții din Protopopiatul Reșița și din Protopopiatul Oravița cu tema „Proiectele sociale și educative «Hristos împărtășit copiilor» și «Alege școala». Perspective, exigențe, modalități de implementare”, informează Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeșului.

Conferința a fost precedată de oficierea slujbei de Te Deum, la demisolul Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, de către un sobor de preoți în prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corala preoților din Protopopiatul Oravița. După săvârșirea slujbei, Ierarhul împreună cu toți preoții au vizitat șantierul noii catedrale, aflată în curs de finalizare, unde Chiriarhul a prezentat stadiul lucrărilor.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în sala de festivități „Elie Miron Cristea” a Episcopiei și au fost deschise de părintele consilier Daniel Alic, după care părintele inspector patriarhal Constantin Naclad a prezentat istoria și modul de implementare a proiectelor educative „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala”, după care au urmat dezbateri pe această temă. Sectorul cultural al eparhiei, prin Departamentul de catehizare parohială, a prezentat modul de implementare a proiectului până în prezent în Episcopia Caransebeșului.

În partea a doua a conferinței, pe lângă problemele administrative, s-a discutat și despre demersul eparhiei de inventariere a obiectelor de patrimoniu din Episcopia Caransebeșului, potrivit hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Astăzi, 5 noiembrie, după același program, va avea loc conferința preoțească, cu aceeași temă, la centrul eparhial cu preoții din protopopiatele Caransebeș și Băile-Herculane.

40 de preoți din Protopopiatul Rupea s-au întâlnit în conferință

Peste 40 de preoți din Protopopiatul Rupea al Arhiepiscopiei Sibiului au participat ieri, 4 noiembrie, la conferința preoțească semestrială de toamnă. Tema întrunirii a fost „650 de ani de la recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, în contextul canonizării Sfinților Iachint de Vicina și a Voievodului Matei Basarab”, informează BASILICA.

Părintele Cătălin Dumitrean, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sibiului, a declarat pentru Radio TRINITAS că această conferință a fost prezidată de către Preasfințitul Episcop-Vicar Andrei Făgărășanul, în fața a peste 40 de slujitori ai afintelor altare. La început a luat cuvântul părintele protopop Nicolae Palmeș care a evidențiat activitățile pastorale ale preoților din Protopopiatul Rupea. Preasfințitul Episcop-Vicar Andrei a transmis cuvântul de binecuvântare a IPS Mitropolit Laurențiu și totodată și-a manifestat deosebita bucurie de a fi iarăși prezent lângă cei care reprezintă în aceste locuri Biserica lui Hristos. Au fost prezentate apoi două referate susținute de pr. Mircea Farcaș, din localitatea Comana de Sus, și de pr. Octavian Roșală din parohia Crihalma, cu privire la subiectul conferinței, evidențiindu-se conlucrarea Sfintei Biserici luptătoare, adică cea de pe pământ, cu Biserica triumfătoare, cea din Ceruri, și mai ales lucrarea deosebită a acestor sfinți canonizați prin strădania Sfântului Sinod, sfinți care atâta vreme cât au fost pe pământ au lăsat urme evidente de evlavie și jertfelnicie în slujba lui Hristos. La sfârșit s-au discutat și alte probleme de importanță majoră pentru viața creștinilor ortodocși din Protopopiatul Rupea, evidențiate atât de Preasfințitul Episcop-Vicar Andrei, cât și de preoții prezenți.

„Familia preotului și rolul ei în educația tinerilor din parohie”

Marți, 3 noiembrie 2009, la sediul Protopopiatului Galați s-a desfășurat Conferința pastoral-misionară pe semestrul II având tema: „Familia preotului și rolul ei în educația tinerilor din parohie” în lumina învățăturii Sfântului Vasile cel Mare și a Sfinților Capadocieni, informează edj.ro.

Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Nicolae” la care au participat toți preoții din Protopopiatul Galați. Întrunirea s-a desfășurat la sediul Protoieriei Galați, sub președenția IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Așezate sub semnul anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni, lucrările conferinței pastoral-misionare au abordat aspecte privind familia preotului și problemele cu care aceasta se confruntă astăzi, precum și rolul acesteia în educația tinerilor din parohie.

Preoții de față au prezentat aspecte privind specificul pastorației copiilor și a tinerilor, ca și diverse modalități de a-i apropia de Biserică și Dumnezeu. De asemenea, s-au purtat discuții pe marginea derulării proiectului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, în noul an școlar 2009-2010.

„Istoria Eparhiei Râmnicului, de la 1900 până în prezent”

Pe 3 noiembrie 2009, la Centrul eparhial al Episcopiei Râmnicului, a avut loc prima conferință pastoral-misionară din semestrul de toamnă cu preoții din Protoieria Râmnicu Vâlcea, având tema „Istoria Eparhiei Râmnicului, de la 1900 până în prezent”, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Râmnicului.

Lucrările conferinței au început cu o slujbă de Te Deum, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, din Protoieria Rm. Vâlcea, oficiată în Catedrala episcopală „Sf. Nicolae” a Râmnicului, și au continuat în Sala de conferințe a Complexului cultural-religios „Sf. Antim Ivireanul”, începând cu ora 9:30.

În cadrul conferinței, părintele arhidiacon Mihai Pretorian a analizat activitatea preoților din Protoieria Rm. Vâlcea, care desfășoară proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, și a încurajat și pe alți preoți să înceapă dezvoltarea proiectului.

În încheiere, părintele vicar Emilian Groșenoiu a împărtășit cuvântul Preasfințitului Episcop Gherasim, apreciind implicarea preoților în cunoașterea istoriei Eparhiei Râmnicului și a activității ierarhilor care au păstorit-o, sfătuindu-i să le fie urmat exemplul în cadrul parohiilor lor.

Preoții prezenți la conferință au primit in dar din partea PS Gherasim câte un exemplar din lucrarea „Istoria Eparhiei Râmnicului”, spre a servi ca material didactic în bibliotecile școlilor din parohiile lor.

Conferință preoțească de toamnă și la Mediaș

Preoții din Protoieria Mediaș s-au reunit pe 3 noiembrie, cu ocazia conferinței pastoral-misionare de toamnă. Întâlnirea a avut ca temă „650 de ani de la recunoașterea Mitropoliei Țarii Românești în contextul canonizării Sfinților Iachint de la Vicina și Neagoe Basarab”, informează BASILICA. „Conferința preoțească de toamnă vorbește despre noi, românii, și de dincolo și de dincoace de Carpați, odată cu înființarea Mitropoliei Țării Românești, acolo în Țara Românească fiind de fapt și o oază de cultură și de duhovnicie pentru românii de pretutindeni, pentru că și din Ardeal au fost mulți care au trecut munții și s-au stabilit în zona respectivă sau au venit de acolo în zona noastră. Au fost prezenți preoții din protopopiatul nostru, făcându-se în același timp și câteva comunicări legate de ceea ce se întâmplă în viața protopopiatului și a Arhiepiscopiei Sibiului prin prezența Preasfințitului Andrei Făgărășeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului”, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. protopop Doru Gâdea.

Comentarii Facebook


Știri recente