Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Sibiului

După întâlnirea de la începutul săptămânii cu preoții din cele cinci protopopiate din județul Sibiu, a venit rândul preoților din protopopiatele Făgăraș I și II, Rupea, Brașov, Bran-Zărnești și Săcele să dezbată tema anuală a Sfântului Maslu și a îngrijirii bolnavilor, informează „Ziarul Lumina”.

Sub președinția Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, preoții făgărășeni și brașoveni s-au aflat în conferință miercuri, 14 noiembrie, respectiv joi, 15 noiembrie, și au discutat aspectele misionare și pastorale ale îngrijirii bolnavilor și ale administrării Sfintei Taine a Maslului. La conferința de la sediul Protopopiatului Făgăraș au participat părinții protopopi Marcel Dobrea și Ion Tărcuță de la Făgăraș, precum și pr. Matei Dan Sucaciu, protopopul de Rupea.

„Au fost prezentate trei referate, cu tema îngrijirii bolnavilor în cadrul așezămintelor creștine, dar și a îngrijirii bolnavilor de la om la om, ca o lucrare pastorală a preoților. Ne-am bucurat de prezența IPS Mitropolit Laurențiu și de binecuvântarea lucrărilor efectuate în ultima vreme la sediul protopopiatelor noastre”, a spus protopopul Marcel Dobrea.

Îngrijirea și pastorația bolnavilor

La conferința preoțească de la Brașov, preoții din protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Săcele au avut posibilitatea să-l felicite pe IPS Mitropolit Laurențiu cu ocazia recentei aniversări a șapte ani de păstorire ca Mitropolit al Ardealului. Momentul a fost marcat printr-o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, oficiată de cei trei protopopi, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, pr. Gheorghe Colțea și pr. Sorin Șerban, alături de slujitorii de la biserica amintită.

După Te Deum, pr. protopop Dănuț Gheorghe Benga a transmis felicitările preoților din cele trei protopopiate, prezenți la biserica din Șcheii Brașovului.

„Vă rugăm să primiți din partea părinților protopopi și a tuturor preoților din cele trei protopopiate dragostea și supunerea noastră”, a spus pr. Benga.

Mai apoi, părintele protopop a prezentat cele trei cărți semnate de IPS Laurențiu și apărute recent la Editura Andreiana, lucrări ce vor sprijini preoții în lucrarea pastorală din parohii. Este vorba de lucrarea „Sfântul Andrei Șaguna, „Păstorul cel bun” al Ardealului”, de volumul de predici „Bucuria de a trăi viața în Hristos” și colecția de studii liturgice numită „Plinitu-s-a, Hristoase, taina rânduielii Tale”.

Părintele Mitropolit le-a mulțumit tuturor preoților pentru momentul festiv, i-a îndemnat să se folosească de lucrările prezentate și a introdus subiectul dezbaterilor de la conferință, referitor la îngrijirea bolnavilor și pastorația acestora.

„Trebuie să înțelegem că nu putem vizita un bolnav oricând, în orice condiții. Fiecare preot trebuie să aibă un plan misionar, prin care să stabilească modul în care va face vizitele pastorale la bolnavi”, a subliniat IPS Laurențiu.

În cadrul conferinței, a fost prezentat referatul „Catehizarea credincioșilor cu privire la sănătatea ca dar al lui Dumnezeu”, elaborat de pr. Emil Popa de la Parohia Hărman, Protopopiatul Săcele. Al doilea referat prezentat s-a intitulat „Responsabilitatea preotului cu privire la cercetarea muribunzilor”, realizat de părintele Cosmin Irimie, preot misionar la un hospice din Brașov, iar ultima lucrare prezentată a avut titlul „Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii și a slujitorilor ei” și a fost scris de pr. Ștefan Spîrchez, de la Parohia Holbav, Protopopiatul Bran-Zărnești. La întâlnirea de la Brașov, au fost discutate și anumite probleme de ordin administrativ și liturgic, specifice perioadei de post dinaintea Crăciunului.

Comentarii Facebook


Știri recente