Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Craiovei

Preoții din Protoieria Craiova Nord s-au reunit marți, 8 mai, în prima conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei, informează „Ziarul Lumina”. Întrunirea, găzduită de sala de festivități a Căminului preoțesc ‘Renașterea’, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’.

Tema dezbătută de clericii doljeni a fost ‘Taina Sfântului Maslu’. Prelegerea pe marginea subiectului a fost susținută de preotul Mihai Popescu, preot slujitor la Spitalul de Neuropsihiatrie din Cetatea Băniei. Au urmat discuții și întrebări pe marginea celor prezentate. Întrunirea a fost prezidată și moderată de pr. conf. univ. dr. Gheorghe Zamfir, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

‘Preotul trebuie să întâmpine suferințele credincioșilor săi’

Despre importanța subiectului ales și impactul lui în rândul participanților, protoiereul Teodor Ciontu a spus: ‘Au fost abordate, pe lângă aspectele canonice și de taină ale Sfântului Maslu, și aspecte practice, individualizate în funcție de comunitate și de alte realități specifice, întâlnite îndeosebi în activitatea preoților din spitale și așezăminte sociale. Concluzia finală a fost aceea că, și în lumea noastră secularizată, putem vorbi despre puterea vindecătoare a credinței. De fiecare dată aceasta devine lucrătoare atunci când este așezată în legătură cu Sfintele Taine’.

La rândul său, pr. Mihai Popescu a spus: ‘Prin prelegerea susținută am încercat să evidențiez efectele practice ale Tainei Sfântului Maslu. Pe de o parte, ungerea cu untdelemn sfințit, ca formă văzută a Tainei, iar pe de altă parte, iertarea păcatelor și, implicit, alinarea suferințelor, ca și efect nevăzut. Pornind de la această lucrare sfântă, Biserica a dezvoltat și instituționalizat în cadrul ei și o componentă socială deosebit de importantă prin acele așezăminte sociale, vasiliadele, întemeiate de Sfântul Vasile cel Mare. În Biserica Ortodoxă Română, primul spital și prima farmacie au fost atestate documentar în 1619, în timpul mitropolitului Anastasie Crimca. Am mai vorbit și despre încercările omului modern de a înlocui lucrarea harului dumnezeiesc cu lucrarea energiilor pozitive sau alte forme care denaturează învățătura despre Taina Sfântului Maslu. În concluzie, preotul trebuie să iasă permanent în întâmpinarea suferințelor credincioșilor săi, săvârșind sfintele slujbe și implicându-se activ în viața socială a parohiei sale’.

La final, consilierul administrativ Gheorghe Zamfir a mulțumit părinților prezenți și le-a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Irineu.

Seria conferințelor preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei va continua în această lună, după următorul program: luni, 14 mai – Protoieria Craiova Sud, marți, 15 mai – Protoieria Băilești, marți, 22 mai – Protoieriile Târgu Jiu Nord și Sud și marți, 29 mai – Protoieria Târgu Cărbunești.

Comentarii Facebook


Știri recente