Conferințe preoțești dedicate Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, în Arhiepiscopia Iașilor

În perioada 4 mai-4 iunie 2009, în cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor au avut loc ședințele de primăvară ale preoților. Cu acest prilej, au fost susținute 12 teme despre viața și opera Sfântului Vasile cel Mare, consacrate Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, a prezidat toate cele 12 ședințe preoțești.

Întrunirea de primăvară a preoților din Protopopiatul Ceahlău a avut loc pe 4 mai 2009, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ceahlău. În cadrul acestei ședințe, pr. Vasile Cristian Dăscălescu de la parohia cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Buhalnița a susținut un referat cu tema „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare – model de inspirație în pastorația preotului”. „Preotul, după modelul Sfântului Vasile cel Mare, trebuie să fie un om de jertfă, să fie profund implicat în viața poporului drept-credincios, într-un cuvânt, el trebuie să fie «tuturor toate» (I Cor. 9, 19)”, a concluzionat pr. Cristian Dăscălescu.

Ședința de primăvară a preoților din Protopopiatul Târgu Neamț a avut loc pe data de 5 mai, la Biserica „Sf. Arhangheli” din Tg. Neamț. Pr. Gheorghe Onofrei de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Vânători – Neamț a susținut un referat cu tema „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare – surse de inspirație pentru lucrarea preotului”, în care a evocat personalitatea Sfântului Vasile cel Mare, epoca în care a trăit și a activat, opera teoretică și practică pe care ne-a lăsat-o. S-a insistat asupra calităților de predicator al cuvântului lui Dumnezeu și de organizator al asistenței sociale – Vasiliada – ale Sfântului Vasile cel Mare, aspecte pe care fiecare slujitor al lui Hristos la sfântul altar trebuie să și le însușească.

La sediul Protopopiatului Hârlău a avut loc, pe 7 mai, ședința de primăvară cu preoții, fiind susținută tema „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare – inspirație pentru viața preotului”, de către pr. Dumitru Tincu de la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău.

În cadrul ședinței din Protopopiatul Pașcani, pr. Ionel Liviu Ghilan de la parohia Vascani a susținut tema „Viața și activitatea Sf. Vasile cel Mare – izvor de inspirație pentru preotul de astăzi”. „Din viața Sf. Vasile cel Mare, preotul poate desprinde trei elemente esențiale: asceza, lecturile biblice și rugăciunea, iar în ceea ce privește activitatea sa, slujitorul lui Hristos trebuie să învețe de la Sf. Vasile grija pentru credincioși, felul în care a luptat pentru apărarea credinței, organizarea asistenței sociale ș.a.”, a precizat pr. Ionel Liviu Ghilan.

Ședința de primăvară a preoților din Protopopiatul Iași 1 a avut loc pe 12 mai, în sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata. Tema conferinței a fost susținută de pr. Bogdan Țifrea, slujitor la parohia „Sf. Mina” din cartierul ieșean Păcurari și redactor-șef al postului Radio TRINITAS, redacția Iași, și s-a intitulat „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare – model de pastorație pentru preot”. „Din multitudinea de aspecte ilustrate în opera sa cu caracter social-pastoral, amintesc doar câteva: calitatea de ființă socială a omului, familia creștină, combaterea divorțului, datoriile reciproce ale membrilor familiei creștine, pacea și dreptatea socială etc.”, a amintit pr. Bogdan Țifrea.

Întrunirea preoților din Protopopiatul Iași 2 a avut loc pe 14 mai, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia „Sf. Mahramă” și „Sf. Martiri Brâncoveni” a prezentat tema „Viața și opera Sf. Vasile cel Mare – inspirație pentru lucrarea preoților”, în care a evidențiat faptul că Părintele Capadocian, omagiat în acest an de Biserica Ortodoxă Română alături de ceilalți Sfinți Capadocieni, reprezintă model și pildă de rugăciune. „Pentru noi, preoții, opera și activitatea Sf. Vasile cel Mare sunt pilde în slujire. În lucrarea noastră pastorală, Sf. Vasile cel Mare este prezent și se roagă lui Dumnezeu pentru noi, mai ales atunci când săvârșim Sfânta Liturghie care-i poartă numele”, a spus pr. Nicolae Dorneanu.

În cadrul ședinței de primăvară a preoților din Protopopiatul Roznov, care a avut loc pe 18 mai, pr. Constantin Lupu a susținut referatul cu tema „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare. Chipul slujitorului după Sfântul Vasile cel Mare”. „Sfântul Vasile îndeamnă pe păstoriții săi a nu opri circuitul iubirii dumnezeiești, a nu-și însuși doar pentru ei înșiși bunurile hărăzite de Dumnezeu, ducându-i cu mintea la animalele care se folosesc în comun de cele ce răsar în chip firesc din pământ”, a menționat pr. Constantin Lupu.

Preoții din Protopopiatul Piatra Neamț s-au întrunit pe 19 mai în ședința de primăvară. Tema conferinței a fost susținută de pr. Daniel Dosoftei de la parohia Izvorul Muntelui și s-a intitulat „Viața și opera Sfântului Vasile cel Mare – sursă de inspirație pentru activitatea misionară a preotului”. „Preotul trebuie să-i trateze pe credincioși în unicitatea și individualitatea persoanei lor, potrivit cu temperamentul și starea religios-morală a fiecăruia, «administrând medicamentele cu toată bunătatea și moderațiunea», cum spune Sfântul Vasile cel Mare”, a evidențiat pr. Daniel Dosoftei.

La sediul Protopopiatului Săveni, ședința de primăvară a preoților a avut loc pe 25 mai, iar tema conferinței s-a intitulat „Viața și opera Sf. Vasile cel Mare – model de pastorație pentru preot”, fiind susținută de pr. Ciprian Ivanovici de la parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” – Vorniceni 1. „Chipul, opera și numele Sf. Vasile cel Mare, acum, la împlinirea celor 1.630 de ani de când el se află în fața tronului Preasfintei Treimi, rămân o permanență spirituală, o hrană dătătoare de viață dorită și așteptată de noi toți. Astăzi ne străduim să împlinim mesajul Sf. Vasile cel Mare, de desăvârșire în dragoste, de pace și de dăruire pentru Dumnezeu și pentru lume”, a amintit pr. Ciprian Ivanovici.

Întrunirea de primăvară a preoților din Protopopiatul Botoșani a avut loc pe 26 mai. Tema conferinței s-a intitulat „Viața și opera Sf. Vasile cel Mare – model al unei vieți creștine autentice” și a fost susținută de pr. Petru Chirvasă de la parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Botoșani. „Am încercat prin această conferință să arătăm că opera Sfântul Vasile poate fi reactualizată astăzi într-un nou context social, cultural”, a declarat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani.

Preoții din Protopopiatul Dorohoi s-au întâlnit în ședința de primăvară pe data de 3 iunie. În cadrul ședinței preoțești a fost prezentată tema „Viața și opera Sf. Vasile cel Mare – inspirație pentru lucrarea preotului” de către pr. Ciprian Șoptică de la parohia Satul Nou. „Întrunirea a fost benefică pentru noi, mai ales că ni s-au readus în suflete ținuta și zelul pentru apărarea credinței de care a dat dovadă Sf. Vasile cel Mare”, a remarcat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Ședința preoților din Protopopiatul Darabani a avut loc pe data de 4 iunie, la Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena”. Tema conferinței, „Viața și opera Sf. Vasile cel Mare – inspirație pentru lucrarea preotului”, a fost susținută de pr. Adrian Spinosu, de la parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” – Alba, comuna Hudești. S-au făcut completări pe marginea temei aduse în discuție, purtându-se discuții libere referitoare la viața și opera Sf. Vasile cel Mare.

Sursa: Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente