Conferințe preoțești de toamnă la Cluj

În această perioadă, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară conferințele preoțești de toamnă.

Întrunirea preoților din Protopopiatul Cluj II a debutat în Biserica ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’, din cartierul Între Lacuri, din Cluj-Napoca, unde preot paroh este Mircea Bugnariu și preot slujitor este Cosmin Trif. După slujba de Te Deum, preoții au participat la discuții legate de pastorație, după cum a menționat protopopul Gheorghe Braica. Ședințele la nivelul Protopopiatului Cluj II se desfășoară lunar, sub coordonarea preotului protopop, fiind apreciate ca deosebit de importante pentru îmbunătățirea activității din parohii, prin împărtășirea experiențelor preoților.

De asemenea, preoții din Protopopiatul Beclean s-au reunit în conferința preoțească de toamnă, ședința fiind prezidată de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. După slujba de Te Deum, preoții au discutat pe tema ‘Misiunea ortodoxă astăzi, mijloace de dinamizare a activității pastoral-misionare’. Au susținut referate pe această temă pr. Doru Plaian, de la Parohia Sita, pr. Vasile Motogna, de la Parohia Hălmăsău, și pr. Ioan Mihai Pop, de la Parohia Chiochiș.

‘Tema conferinței este de o extraordinară actualitate. În fața unui prozelitism, a acțiunii tot mai agresive împotriva Bisericii și a secularismului tot mai accentuat este necesară intensificarea activității social-misionare în parohiile noastre’, a spus preot protopop Doru Zimveliu. Conferințele preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Clujului se desfășoară în perioada 2-30 octombrie, în toate cele nouă protopopiate. Azi, 11 octombrie, are loc conferința preoțească din Protopopiatul Dej, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Program pastoral în parohiile de munte

Mai multe parohii din zona de munte a Protopopiatului Huedin au fost vizitate de preot protopop Ciprian Taloș. Printre acestea se află Rogojel, Poiana Horea, Mărișel, Dealu Negru, Dealu Mare, Râșca Onicești, Beliș, Răchițele. La filia Mâțești, Parohia Muntele Rece, ultima locație vizitată, preotul protopop a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi s-a întâlnit cu credincioșii și membrii Consiliului parohial, cu care a discutat probleme de administrație parohială. A fost vizitată apoi biserica din Muntele Rece-Râșca, în apropierea căreia pr. Ioan Țermure a ridicat o frumoasă casă parohială. Potrivit pr. protopop Ciprian Taloș, acțiunea a făcut parte dintr-un program pastoral dedicat vizitării misionare a parohiilor de munte. ‘Oamenii acestor locuri sunt deosebit de credincioși, cu dragoste și atașament față de Biserică. O dovadă în plus pentru această afirmație este faptul că aceste parohii, la colectele organizate la nivelul eparhiei noastre, sunt pe primele locuri între parohiile din protopopiat, exprimând o sensibilitate în taina aproapelui aflat în suferință’, a precizat pr. Ciprian Taloș.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente