Conferințe preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia vor debuta în această săptămână conferințele pastoral-misionare de toamnă cu tema „Mitropoliții Transilvaniei: Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici”.

Prima conferință din cadrul acestei serii a avut loc ieri, 28 septembrie, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Blaj, unde s-a oficiat o slujbă de Te Deum urmată de conferința propriu-zisă, informează „Ziarul Lumina”. Lucrările au fost conduse de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a fost însoțit de părintele Ilarie Moldovan, inspector eparhial.

La această conferință preoțească au participat toți cei 48 de preoți din Protopopiatul Blaj. Conferința a fost susținută de părintele dr. Nicolae Bolea, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia și inspectorul școlar de religie de la Inspectoratul Școlar Județean Alba. „Vă facem cunoscut că în lunile septembrie-noiembrie anul curent, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Andrei, la nivelul protopopiatelor eparhiei se vor desfășura activitățile pastoral-misionare, conferința de toamnă din acest an. Această conferință are ca temă ‘Mitropoliții Transilvaniei: Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici’. Fără îndoială că mulți dintre dumneavoastră au o minimă cunoștință față de aceste nume, acești ierarhi transilvăneni care prin credința, lucrarea și jertfa lor au ridicat prestigiul Bisericii iar ei au primit recunoștința posterității. Trăitori în secolul al XVII-lea, un secol caracterizat de profunde activități prozelite calvine, cei trei ierarhi s-au străduit, atât cât Dumnezeu le-a rânduit putere, ca să rămână stâlpi de neclintit în fața păstoriților lor, în fața Bisericii străbune și a istoriei neamului’, a spus părintele Nicolae Bolea.

Prețuirea istoriei transilvane

„Această conferință are menirea de a transmite preoților și, prin preoți, credincioșilor, prețuirea noastră, a celor contemporani, a celor care trăim în aceste vremuri, față de numele, activitatea, viața și jertfa înaintașilor noștri și în special a ierarhilor pomeniți. Nădăjduim ca, la toate aceste întâlniri cu preoții din protopopiatele arhiepiscopiei noastre, lucrările să fie cu binecuvântare cerească. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Andrei va fi prezent la aceste lucrări în eparhie, la protopopiatele eparhiale și activitatea noastră nădăjduim să fie binevenită și de reînviorare a atitudinii, a prețuirii ierarhilor neamului și a istoriei transilvane’, a mai spus părintele profesor.

Celelalte conferințe preoțești vor avea loc la Sebeș (30 septembrie), Târgu-Mureș (7 octombrie, când vor participa toți preoții din județul Mureș), Câmpeni (12 octombrie), Aiud (19 octombrie) și ultima conferință la Alba Iulia (2 noiembrie).

Comentarii Facebook


Știri recente