Conferințe preoțești de primăvară în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia au debutat joi, 23 mai 2013, conferințele pastoral-misionare de primăvară. Prima conferință din sesiunea de primăvară s-a desfășurat în

protopopiatul Luduș. Lucrările prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte

Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei au început la ora 10.00 cu oficierea

slujbei de Te Deum, continuând cu susținerea referatelor de preoții Raul

Bucur de la Sângeorgiu de Câmpie și Ionel Suciu din Șăușa-Sămărghita,

urmate de luările de cuvânt din partea preoților participanți.

Programul-cadru pentru conferința preoțească din primul semestru al acestui an prevede prezentarea și tratarea temei „Sfinții Împărați Constantin și Elena, susținători ai Bisericii”.

Conferințele preoțești din primăvara acestui an se desfășoară după următorul plan:

a) Politica socială și religioasă a lui Constantin cel Mare și relațiile dintre stat și Biserică;

b) Viața bisericească în timpul lui Constantin cel Mare.

Mai mute detalii a oferit pentru Radio Reintregirea părintele Eugen Moldovan, consilier Administrativ-bisericesc al centrului eparhial Alba Iulia:

„Tema conferinței din această primăvară, amintește de Sfinții Împărați Constantin și Elena – părinți ai creștinilor – cum îi numește acatistul închinat lor și scoate în evidență rolul providențial de susținere și întărire a Bisericii crunt persecutată în primele patru secole.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu va prezida aceste conferințe care prezintă interes atât pentru clerici cât și pentru mireni, modelul Sfinților Împărați rămânând pentru toți pildă de luptă împotriva idolilor lumii acesteia cum afirma Înaltpreasfinția sa. Slujitorii sfintelor altare se pot folosi de exemplul Sfinților Împărați Constantin și Elena în râvnă, evlavie, purtare de grijă, stăruință în credință, diplomație, în ctitoriile de biserici și iubirea de neam precum se evidenția într-un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Biserica poate prelua din modelul și soluțiile oferite de Sfinții Împărați și le poate folosi cu succes și astăzi ca răspunsuri la problemele vremii noastre. Conferințele la care participă Înaltpreasfințitul Părinte Irineu sunt și un bun prilej pentru preoții eparhiei de a pune în discuție probleme de ordin administrativ, economic, cultural sau social cu care se confruntă în comunitățile pe care le păstoresc.”

Conferințele preoțești se vor desfășura în cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și la ele vor participa preoții din parohiile protopopiatelor, alături de reprezentanți ai așezămintelor monahale.

Conform Statului de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe

Române, la nivelul întregii Patriarhii, în fiecare an se organizează

două Conferințe Preoțești semestriale, în cadrul cărora sunt tratate

teme elaborate și propuse de Cancelaria Sfântul Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente